Mobile World Congres 2025: Digitalisering, AI og fremtidens netværk
Sammen med vores medlemmer, Udvalget for Digitalisering og IT og DigitalLead tog vi som en samlet delegation til Barcelona for at opleve de nyeste teknologiske landvindinger og digitale muligheder på årets MWC.
Med konferencens overvældende størrelse – der bidrager med 500 millioner euro til Barcelonas økonomi – var det let at blive overvældet, og det blev man faktisk også. De mange teknologiske muligheder, præsenteret med lys, lyd og wow-faktor, gjorde det tydeligt, at MWC ikke "kun" er en mobilkonference, men en global hovedkonference, hvor lande og virksomheder fremviser deres ypperste teknologier – også på den danske stand.
Teknologiske muligheder og løsninger
Der var et stort fokus på AI, og hvordan kunstig intelligens, integreret i netværkene, kan skabe nye innovationsmuligheder, bidrage til cybersikkerhed og driftssikkerhed samt optimere netværkene.
MWC rettede også blikket mod 6G, men samtidig var der stor opmærksomhed på, hvordan 5G allerede nu kan skabe værdi for både virksomheder og samfund. Vi så eksempler som:
- Telemedicin – fjernovervågning og behandling af patienter i realtid
- Selvkørende robotter på produktionsgulvet – optimering af logistik
- Droner til inspektion af broer, kabler, anvendelse i landbrug og i beredskabsarbejde
- Platformløsninger – Vi så, hvordan Nokia kombinerer 5G, sensorer og automatisering for at give realtidsindsigt i fabriksmiljøer, hvilket forbedrer sikkerhed og effektivitet på fabriksgulvet
Med den stigende digitalisering og AI-udvikling var cybersikkerhed også et centralt tema på messen. Endelig så vi flere udbydere af satellitkommunikation, også danske, der demonstrerede, hvordan satellitteknologi kan supplere mobilnetværk og sikre dækning i selv de mest udfordrede områder.
De politiske strømninger
Mens teknologien var i centrum, kørte der sideløbende et politisk spor, hvor Mobile World Congress blev en vigtig platform for diskussionen om Europas digitale infrastruktur.
Topchefer fra de største europæiske teleselskaber drøftede sammen med EU-kommissærer rammevilkårene for den digitale infrastruktur i EU. Fokus var især på det fragmenterede marked, behovet for konsolidering samt sektorens centrale rolle i forhold til konkurrenceevne, vækst og innovation i EU.
Disse drøftelser var på mange måder en forberedelse til, at EU-Kommissionen senere i 2025 lancerer Digital Networks Act. Selvom forventningerne til denne er store, var der dog sparsomme nye informationer på MWC.
Budskaberne fra EU’s tech-chef Henna Virkkunen var fortsat de samme:
✔ Gentænke de regulatoriske rammer
✔ Forenkle regelsættet for telesektoren
✔ Sikre fair konkurrence på tværs af hele konnektivitetsøkosystemet
Med Danmark for bordenden af EU-formandskabet i 2025 kommer vi til at spille en vigtig rolle i arbejdet med Digital Networks Act. Med den stigende digitalisering, det voksende dataforbrug og det øgede behov for sikkerhed bliver det vigtigere end nogensinde at sikre investeringer i den digitale infrastruktur.
Vi håber derfor også, at danske politikere vil prioritere dette i forbindelse med den kommende danske teleaftale, hvor vi skal være ambitiøse for at realisere det fulde potentiale.
Delegationen
Delegationen bestod bl.a. af Nuuday, GlobalConnect, Novo Nordisk, Force Technology, Borch Teknik, IT-AI Solutions samt Udvalget for Digitalisering og IT, repræsenteret ved Per Husted (S) og Jeppe Søe. Turen var planlagt i samarbejde med DigitalLead.
Næste års MWC finder sted fra d. 2. marts til d. 5. marts 2026.