09.04.25 DI Digital Nyheder

Virksomheder får nye muligheder i EU’s digitaliseringsprogram 2025-2027

Kommissionens nye arbejdsprogram gør det muligt for danske virksomheder at få del i EU’s ambition om at fremme digitalisering og cybersikkerhed i hele Europa. Læs her, hvad det betyder for dig og din virksomhed.

I marts 2025 offentliggjorde EU-Kommissionen det nye arbejdsprogram for Digital Europe (DIGITAL) for perioden 2025-2027. Programmet sigter mod at styrke EU’s digitale kapaciteter og understøtte medlemslandenes udvikling af avancerede digitale teknologier. Dette omfatter bl.a. sikring af cybersikkerhed, støtte til implementering af kunstig intelligens (AI) samt fremme af digitalisering i offentlige og private sektorer.  

Som en del af strategien udbydes løbende økonomisk støtte i form af puljer, der giver danske aktører mulighed for at deltage i EU’s digitaliseringsprogram. Puljerne er en del af EU’s strategi for at fremme digital transformation på tværs af medlemslandene. For danske virksomheder og organisationer betyder det konkret, at der kan ansøges om tilskud til støtte i forbindelse med digitale projekter inden for teknologier som blandt andet AI, cybersikkerhed og datahåndtering.  

Fokus på cybersikkerhed og digital infrastruktur 

Arbejdsprogrammet indeholder fem forskellige delprogrammer: 

  1. Supercomputere til AI-fabrikker 
  2. AI Continent 
  3. Cybersikkerhed 
  4. Højtudviklede digitale færdigheder 
  5. Bred udrulning af digitale teknologier 

Et centralt element i arbejdsprogrammet er opbygningen og sikringen af en robust digital infrastruktur med særlig fokus på cybersikkerhed. EU ønsker at øge beskyttelsen af digitale systemer mod cybertrusler, og Digital Europe-programmet vil derfor finansiere projekter, der styrker medlemslandenes sikkerhedsforanstaltninger, beskytter kritisk infrastruktur og fremmer samarbejde på tværs af medlemslandenes grænser.  

Desuden støtter programmet udviklingen af innovative løsninger inden for AI og supercomputing, som kan anvendes i både offentlige og private sektorprojekter. Dette vil ikke blot muliggøre udviklingen af fremtidens teknologier, men også sikre, at EU holder sig teknologisk konkurrencedygtig i den globale digitale økonomi.  

Størrelse på tilskudspuljerne 

Samlet set udgør budgettet for arbejdsprogrammet hele 7,5 mia. euro, hvoraf 1,3 mia. euro skal investeres i kunstig intelligens, cybersikkerhed og digitale færdigheder. De specifikke tilskudsbeløb under Digital Europe-programmet varierer afhængigt af de enkelte projekter og deres formål.  

Det er vigtigt at bemærke, at kravene for at opnå tilskud varierer afhængigt af de specifikke calls. Nogle calls kræver, at ansøgere danner konsortier med deltagere fra flere medlemslande, mens andre tillader ansøgninger fra enkeltstående organisationer eller virksomheder fra ét medlemsland.  

Hvordan kan danske aktører få del i EU’s digitaliseringsprogram? 

Danske virksomheder og organisationer har mulighed for at søge om tilskud til finansiering af digitale projekter.  

Tilskuddene er både målrettet aktører, der arbejder med avanceret digital teknologi, men også små og mellemstore virksomheder, der fx ønsker at styrke deres cybersikkerhed, og som derved bidrager til den overordnede målsætning om et stærkt digitalt EU.  

Der åbnes løbende for projektindkaldelser, hvor virksomheder kan søge om tilskud til digitale projekter.  

Størrelsen af tilskuddene varierer, men typisk finansierer Digitale Europe halvdelen af dit projekt, hvorefter man selv vil skulle finansiere den anden halvdel. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at der er mulighed for medfinansiering andre steder. F.eks. har Digitaliseringsstyrelsen en tilskudsfond, hvor man kan søge tilskud med op til 25 procent. 

Specifikt indenfor cybersikkerhed findes der yderligere tilskudsmuligheder ved Det Nationale Koordinationscenter for Cybersikkerhed (NCC).  

Vil du vide mere?

Læs hele EU-Kommissionens arbejdsprogram for Digital Europe 2025-2027 her.  

Læs mere om Digital Europe på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside her

Læs mere om mulighederne for medfinansiering via Det Nationale Koordinationscenter for Cybersikkerhed her.

Tilgå tilskudsfonden og se, hvordan du søger her.

Relateret indhold