Danmark skal gå efter nøglerolle i EU's kvantestrategi
Kvanteteknologi er ikke længere en fjern fremtidsvision – men et højt prioriteret geopolitisk og økonomisk satsningsområde, hvor kapløbet globalt intensiveres. EU har et stærkt udgangspunkt med førende forskning, innovative startups og en voksende industri. Og med formandskabet for EU i juni 2025 får Danmark en central rolle i at forme fremtidens europæiske kurs.
USA og Kina investerer massivt i kvanteteknologi. Store teknologivirksomheder og stater positionerer sig allerede strategisk – og mens Europa har stærke forskningsmiljøer, halter vi efter, når det kommer til private investeringer, kommercialisering og tiltrækning af talent. Der er stort europæisk fokus på kvanteteknologi fordi man historisk har set indenfor halvlederindustrien, at industrien er flyttet ud af kontinentet og vi er blevet dybt afhængige af teknologiudvikling fra andre lande. Vi er grundlæggende ikke i stand til at drive udviklingen.
"Selvom Danmark sjældent nævnes blandt verdens førende teknologinationer, er vi en stærk spiller inden for kvanteområdet. Vi står på skuldrene af Niels Bohr og en verdensklasse forskningsinfrastruktur, men det kræver politisk vilje og investeringer at fastholde førerpositionen – især i en tid, hvor andre stormagter rykker hurtigt frem," siger Lars Rasmussen, fagchef for elektronik og kvanteteknologi i DI Digital.
EU skal op i gear, og Danmark skal hjælpe med at skubbe
Kvanteteknologien kan potentielt bidrage med op til 850 milliarder euro til EU's økonomi over de næste 15-30 år, konkluderede Mario Draghi i sin rapport om Europas konkurrenceevne fra efteråret 2024.
Derfor er der brug for handling for at adressere de centrale udfordringer, hvis EU skal fastholde og styrke sin position i det globale kvantekapløb. Blandt udfordringerne er:
- Global konkurrence: Blandt verdens ti største teknologivirksomheder, målt på kvanteinvesteringer, er fem baseret i USA, fire i Kina – og ingen i EU.
- Investeringer: EU-virksomheder tiltrækker blot 5% af den globale private finansiering, mens USA tiltrækker 50%.
- Ekspertkapacitet: EU har over 100.000 kvanteeksperter og den højeste koncentration af specialister i verden (231 pr. million indbyggere), men mangler tilstrækkeligt med STEM- og IKT-kandidater.
- Brain drain: Den europæiske talentmasse udhules af hjerneflugt, især på grund af bedre karrieremuligheder uden for EU.
En ambitiøs og handlingsorienteret kvantestrategi
Det forventes, at EU's nye kvantestrategi (EU Quantum Strategy) offentliggøres i slutningen af 2025, og at EU Quantum Act præsenteres i første kvartal af 2026.
DI er kommet med en række anbefalinger i et høringssvar til EU-Kommissionen for, hvordan strategien skal koble forskning, innovation og erhvervsliv tæt sammen.
Der skal fokuseres på hele værdikæden - fra grundforskning til anvendelser – og på den fulde teknologistak, så man dækker alt fra hardware og firmware til software, cloudinfrastruktur og brugergrænseflader inden for kvanteteknologier. Samtidig skal der skabes incitamenter for investeringer og fastholdelse af talent i Europa.
Læs hele DI's høringssvar til EU-Kommissionen her: Anbefalinger til en EU Quantum Strategy
"Når Danmark overtager EU-formandskabet i juni 2025, får vi en central rolle i udarbejdelsen af EU Quantum Strategy, som skal danne grundlaget for en ambitiøs og handlingsorienteret EU Quantum Act. Det bliver en nøgleprioritet under det danske formandskab – og en oplagt mulighed for at sætte dansk forskning og erhvervsliv i spil på europæisk plan," slutter Lars Rasmussen.
DI's anbefalinger til EU Quantum Strategy
Investeringer og adgang til kapital
Europas konkurrenceevne afhænger af risikovillig kapital til teknologiudvikling. EU bør sikre bedre adgang til risikovillig kapital og målrettede investeringer fra Den Europæiske Investeringsfond (EIF), som skal handle hurtigt og risikovilligt i kvanteteknologi.
Skabe efterspørgsel efter kvanteteknologiske løsninger
Kvanteteknologi er umoden og mangler efterspørgsel fra andre industrier. Soft funding til innovationsprojekter kan fremskynde teknologisk modenhed. Der bør også investeres i forsvarsprojekter med kvanteteknologiske løsninger.
Koordinering og harmonisering af reguleringer
EU bør koordinere kvanteteknologiske aktiviteter og udvikle kvanteinfrastruktur på tværs af medlemslandene. Undgå for mange konkurrerende kvanteøkosystemer. Vær forsigtig med dedikeret regulering af kvanteteknologi. Harmoniserede eksportkontroller er nødvendige.
Forskning og kompetencer
Forskningsniveauet i kvanteteknologi i Danmark og Europa skal opretholdes og styrkes. EU bør støtte bred forskning og uddanne flere kvantespecialister, da der er mangel på arbejdskraft inden for STEM og IKT.