FOTO: Colourbox

14.10.21 DI Digital Nyheder

Manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver største barriere for vækst de kommende år

Den danske økonomi buldrer frem. Sidst vi oplevede så stor vækst, var for 27 år siden – det viser en ny analyse, som vi har lavet i Dansk Industri.

Desværre kommer manglen på arbejdskraft til at begrænse væksten i 2022 og 2023, hvis ikke vi træder til og gør noget ved det.

Manglen på arbejdskraft går på tværs af brancher og landsdele og blokerer for virksomhedernes vækstmuligheder. Og den digitale branche er bestemt ingen undtagelse. Syv ud af 10 it-virksomheder med over 10 ansatte, der forsøger at rekruttere it-specialister, oplever rekrutteringsvanskeligheder (Danmarks Statistik, 2020).

Og en ting er helt sikkert. Hvis ikke vi finder en løsning på, hvordan vi skaffer mere kvalificeret it-arbejdskraft, kan vi vinke farvel til de store gevinster ved digitalisering. Det gælder muligheden for at løse nogle af de store samfundsproblemer fx inden for klima, sundhed og demografi. Uden kvalificeret arbejdskraft kommer vi ikke til at nå vores digitale ambitioner og sikre fortsat vækst.

Hvis vi skal komme kompetenceudfordringerne på det digitale område til livs, kræver det politisk prioritering og villighed til at handle, og vi har ikke råd til at vente. Vi har brug for en digitaliseringsstrategi, som viser vejen til flere it-kompetencer. Derfor er det glædeligt, at Digitaliseringspartnerskabet er kommet med anbefalinger om teknologiforståelse i folkeskolen, større optag på it-uddannelser og lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Det er et godt udgangspunkt. Nu mangler der bare handling bag ordene og den nødvendige finansiering, som passende kan tilvejebringes med finansloven for 2022.

 

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold