08.01.21 DI Digital Nyheder

Digitalisering skal bære os videre

Det står klart for de fleste, at digitalisering og teknologi kan løfte vores hverdag, samfund og virksomheder. Digitaliseringen har senest vist sit værd under coronakrisen, hvor Danmark på kort tid omstillede sig til en digital hverdag. Nu skal vi se fremad, så samfundet og virksomhederne fortsat kan høste de mange fordele ny teknologi byder på. Det glæder jeg mig til at lykkes med sammen med jer.

Digitaliseringen giver fantastiske muligheder. Ny teknologi og data giver effektiviseringsgevinster i det offentlige, bedre service til borgere og virksomheder, og nye digitale forretningsmuligheder for dansk erhvervsliv. Den kan understøtte den grønne omstilling og lette arbejdslivet gennem brug af intelligente løsninger. Den kan styrke vores børns læring gennem digitale læringsværktøjer. Den kan forebygge, helbrede og genoptræne vores sundhed.

Vi skal blive ved med at forny og forbedre vores velfærd ved brug af teknologi. Vi er verdens bedste til offentlig digitalisering, fordi vi er rigtig gode til at samarbejde på tværs i offentlige/private samarbejder. At holde Danmark i front kræver et fortsat stærkt og hvor muligt endnu bedre samarbejde mellem det offentlige, universiteter og forskningsverdenen samt det private erhvervsliv.

Brugen af data og ny teknologi har kæmpe store potentialer, dem skal vi gribe. Vores virksomheder i alle brancher skal blive verdensmestre i at drage nytte af de teknologiske muligheder for optimering af eksisterende forretning og nytænkning af ny. De skal alle, uanset størrelse, tænke over, hvordan de tager ny teknologi i brug, og begynder at bruge data på nye måder for at øge konkurrenceevnen og for at øge værdien af deres forretning. En stærk digital branche spiller en væsentlig rolle for at sikre en stærk digital omstilling af et samlet dansk erhvervsliv.

Alle ved, at den digitale udvikling har stor indflydelse på arbejdslivet. Virksomhederne bliver digitale – det gælder produkterne, produktionen, arbejdsgangene og kontakten til omverdenen. Det kalder på nye kompetencer – både for alle medarbejderne i de danske virksomheder, men også på uddannelserne, fra folkeskoler til ungdomsuddannelser, på professionshøjskoler og på universiteterne. Fremtidens medarbejdere skal i langt højere grad have digitale kompetencer.

Men den fortsatte digitalisering af samfundet og virksomhederne giver også udfordringer. Cyberkriminelle har for alvor fået øjnene op for de digitale muligheder, og det er og bliver en udfordring at sikre vores systemer og data. Det skal ske i fællesskab med den offentlige sektor – kun ved at forene kræfterne kan vi lykkedes med den dagsorden.

Mange af os har for alvor fået øjnene op for digitaliseringens muligheder under Coronakrisen, men krisen har også lært os, at alt ikke skal være digitalt. Vi har alle brug  for det fysiske samvær i privatlivet, på arbejdspladsen og på uddannelserne. Danskerne er gode til at samarbejde og skabe værdi sammen. Digitaliseringen skal derfor ske balanceret, hvor den giver værdi for samfundet og for virksomhederne.   

Så selvom vi starter et nyt år bag hjemmeskærmen, er der masser at tage fat på. Danmark skal beholde sin førerposition.

Jeg glæder mig rigtigt meget til at gå i gang med arbejdet i min nye rolle som branchedirektør for DI Digital og digitaliseringspolitisk ansvarlig i DI. Jeg glæder mig til at møde medlemsvirksomhederne og se de gode eksempler, hvor digitaliseringen giver værdi, men også at høre om udfordringerne – og sammen finde de gode løsninger. Mit ønske er, at vi i et godt samarbejde kan finde nye digitale veje til et endnu bedre arbejdsliv, velfærdsniveau og nye forretningsmuligheder for alle danske virksomheder.

Rigtig godt nytår!

Relateret indhold