10.02.21 DI Digital Nyheder

Techambassadør skal fremme eksport af digitale løsninger og værdier

Regeringen har præsenteret deres strategi for Danmark teknologiske diplomati. Strategien kan blive et godt redskab for vores techambassadør til at styrke eksporten af digitale løsninger fra dansk erhvervsliv og bringe danske værdier ind i debatten om fremtidens digitale spilleregler.

Techambassadøren har givet Danmark en stærk stemme internationalt, og det skal vi nu også udnytte til at styrke indsatsen med at få dansk teknologi og ansvarlige digitale løsninger afsat til resten af verden, og dermed skabe vækst og arbejdspladser i Danmark efter coronakrisen.

Danmark står stærkt på en lang række områder med digitale og teknologiske løsninger, som har været til gavn for det danske samfund, og som kan eksporteres til hele verden. Det gælder for eksempel det forholdsvis nye område med vandteknologi, hvor der er stort potentiale for dansk eksport. Dansk erhvervsliv har også rigtig gode muligheder for eksport inden for grøn teknologi, digital læring og govtech.

En stærk dansk sektor inden for sundhedsteknologi er også et område, hvor techambassadøren med den nye strategi i hånden kan løfte dansk eksport. Det kræver imidlertid også en forstærket indsats for at få internationale aftaler på området, for eksempel fælles aftaler om brugen af sundhedsdata til brug for bedre diagnostik og bedre behandling af alvorlige sygdomme.

Der er generelt et stort behov for, at ny regulering og afgørelser i EU om anvendelse af data også tager højde for, at virksomhederne skal kunne bidrage med nye løsninger på fælles udfordringer. Reguleringen bør i højere grad end i dag understøtte virksomhedernes muligheder for at være digitalt ansvarlige. Vi har derfor også brug for en techambassadør, der retter blikket mod EU, for at få en mere holistisk tech-dagsorden på tapetet. Vi skal have bedre sammenhæng mellem regulering og digitale ambitioner i EU.

Ambassadørens strategi lægger også op til en hårdere linje over for de store internationale tech-giganter. Vi skal have tech-regulering, ligesom vi har miljøregulering og meget andet, men fordi vi nu har fået øjnene op for, at teknologien også kan have skyggesider, skal vi ikke lade det negative dominere den internationale tech-dagsorden og det danske tech-diplomati. Tech-giganterne har utvivlsomt betydning for vores moderne demokrati og imødeser også selv klar regulering, men vi skal også huske på, at sociale medier og anden teknologi spiller en stor rolle for øget gennemsigtighed omkring den demokratiske proces. Eksempler på det har vi set i Rusland med Alexei Navalny eller i forbindelse med det arabiske forår.

Rikke Hougaard Zeberg
Skrevet af:

Rikke Hougaard Zeberg

Relateret indhold