18.01.23 DI Digital Nyheder

Det stormer på de syv verdenshave – men med et digitalt kompas kan vi finde sikkert i havn

Det var konklusionen, da vi i sidste uge afholdt DI Digitals årlige nytårskur, hvor jeg havde fornøjelsen af at kunne byde godt og vel 300 mennesker indenfor i salen i Industriens Hus.

Temaet for nytårskuren lød: En ny virkelighed – rummer digitalisering svaret?

Til at sparke nytårskuren i gang indtog administrerende direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis, scenen. Lykke gav et veloplagt og aktuelt indblik i, hvad der sker i EU, hvilke indsatser der er sat i søen, og måske vigtigst, hvilken betydning initiativerne vil få for den digitale branche.

Derefter gav Mikkel Bardram, CEO, EG, og Rasmus Blom, Senior Vice President, FOSS, deres bud på løsningsveje i nogle af samfundets største megatrends. Her fik vi indsigt i, hvordan digitale systemer og data kan bruges som katalysator for grøn omstilling, og hvordan man som international virksomhed kan navigere i konsekvenserne af EU’s pres for digital suverænitet i Europa.

Afslutningsvis tog Danmarks nye digitaliserings- og ligestillingsminister, Marie Bjerre, scenen, i sin første offentlige optræden som digitaliseringsminister. Vi hørte om ministerens ambitioner for området, og om hvordan bl.a. dagsordener som digitalt udsatte og cybersikkerhed ligger ministeren på sinde.

Netop de to dagsordener var jeg personligt glad for at høre, at vores nye digitaliseringsminister vægter højt. For det er en helt central pointe, at digitalisering skal være en forbedrende kraft og ikke noget, der skaber et A og et B-hold. Det kræver bl.a., at vi fortsat investerer og udvikler digitale løsninger, så de imødekommer alles behov – en opgave vi som branche også bærer et ansvar for – ellers risikerer vi at sætte tilliden til de digitale systemer og til samfundet over styr.

Og med cybersikkerhedsdagsordenen blev vi, så sent som i sidste uge, endnu engang bekræftet i, hvor aktuel og vigtig dagsordenen er. Flere banker blev udsat for et overbelastningsangreb fra en russisk hackergruppe – og det vækker bekymring, men vi må også erkende, at det ikke er overraskende. Cybersikkerhed skal stå blandt de allerøverste prioriteter for alle organisationer i 2023 – offentlige som private.

Det er en kompleks tid, vi står i, og som formand for DI Digital, André Rogaczewski, så fint beskrev: ”Det stormer på de syv verdenshave”. Alligevel var der måske en solstribe at spotte i horisonten. Digitaliseringsminister Marie Bjerre udtalte bl.a., at: ”Vi skal drive innovationen af de nye teknologier. Den fælles retning er stærk, og jeg vil gøre mit for at udbygge den førerposition, vi har”.

Når jeg ser ind i, hvad 2023 bringer med sig, er jeg fortrøstningsfuld. Den digitale branche er modstandsdygtig, og vi har mange af løsningerne på tidens store udfordringer. Og på nytårskurens overordnede spørgsmål: ”rummer digitalisering svaret på de store udfordringer og dilemmaer, vi står over for lige nu” svarede ministeren et stort, rungende JA fra scenen.


(Lidt forsinket) Godt nytår!

Rikke Hougaard Zeberg
Skrevet af:

Rikke Hougaard Zeberg

Relateret indhold