22.11.23 DI Digital Nyheder

Historisk dag: Danmarks første digitaliseringsminister med ny digitaliseringsstrategi

En historisk begivenhed kendetegner en hændelse, der har indflydelse på mennesker, samfund eller verden som helhed, og den bidrager ofte til at forme og definere den tid, den forekom i. Om noget må vi sige, at regeringens lancering af Danmarks nye digitaliseringsstrategi, er noget af en historisk begivenhed.

Danmarks første digitaliseringsminister kunne for første gang stå med en digitaliseringsstrategi i hænderne, og vise regeringens digitale ambitioner frem.   

Nu er kursen og rammerne sat for de kommende års brug af ny teknologi og digitale løsninger med ca. 800 mio. kr. og 25 konkrete initiativer bag sig.  

I DI har vi hæftet os ved flere initiativer, som vi hilser velkommen, vi er f.eks. glade for, at regeringen har prioriteret indsatser, der lægger op til at få flere digitale elementer ind i alle uddannelser, MinVirksomhed, og et stærkere engagement i EU’s arbejde med digital udvikling.  

Strategien indeholder mange gode initiativer, og regeringens har også – til stor glæde fra min side – prioriteret en strategisk satsning på kunstig intelligens med 55 mio. kr.  

Kunstig intelligens rummer gigantiske potentialer og helt nødvendige løsninger for vores samfund, så det er vigtigt, at vi bevæger os væk fra, at vi er alt bange for at bruge teknologien. Vi skal bruge den på en ansvarlig og etisk måde, så vi kan høste alle fordelene.  

Derfor havde jeg i den grad også ønsket, at kunstig intelligens havde taget mere plads i strategien med flere ambitiøse, konkrete initiativer. Vi skal turde satse og investere i nogle af de stærke sektorer, hvor kunstig intelligens vil være værdiskabende for vores samfund. Kunstig intelligens er tidens absolut vigtigste tema, og udviklingen går vanvittig stærkt.  

Det så vi senest i sidste uge, da OpenAI (selskabet bag ChatGPT) lancerede de nye GPTs, som vil være tilgængelige på den kommende markedsplads for GPT-løsninger, GPT Store. OpenAI gør det dermed muligt for os alle at bygge egne GPT-agenter, ved at beskrive agenten i almindelig tekst, dvs helt uden at kunne programmere.Og du kan endda sælge din version af ChatGPT på GPT store. På den måde gøres det nu nemt og intuitivt at bruge OpenAI’s sprogmodel til nye løsninger og usecases, baseret på netop din situation, dine behov og dine data. Det betyder også, at AI-anvendelsen har får et nyt gear, der potentielt har mulighed for at skabe nye forretningsmuligheder både for IT-industrien men i princippet for alle typer virksomheder. Det er altså blevet meget nemmere og hurtigere for alle virksomheder at komme i gang med AI.  

Jeg ser frem til, at regeringen sætter gang i processen om et visionspapir for kunstig intelligens, og jeg håber, at de vil inddrage erhvervslivet, for vi har meget på hjerte. Senest har vi i DI budt ind med udspillet: AI for alle, som indeholder 24 forslag til, hvordan vi ruster Danmark til at omfavne kunstig intelligens.  

Du kan læse mere om DI's holdning til strategien her. 

Relateret indhold