Lad os kippe med flaget for regeringens nye AI-strategi
Men visioner alene flytter ikke Danmark ind i AI-alderen. Der skal handling og ikke mindst finansiering til.
I mandags præsenterede regeringen sin strategiske indsats for kunstig intelligens med fire nye initiativer. Kunstig intelligens kommer til at spille en nøglerolle for Danmarks og hele Europas konkurrenceevne, så det var et vigtigt udspil og tiltrængte initiativer.
Regeringens forslag løser bestemt ikke alt, men det er positivt, at der nu sættes en klar retning for brug af AI. Det har vi i den grad brug for, hvis vi som samfund for alvor skal op i den næste digitale liga.
Digital Taskforce skal tage livtag med AI
Jeg vil særligt rose ambitionerne bag den digitale taskforce for kunstig intelligens i den offentlige sektor. Det er helt rigtigt at stemple ind i den teknologiske udvikling med en dedikeret taskforce, der har til opgave at nytænke dele af den offentlige sektor via de potentialer, der ligger i kunstig intelligens.
Regeringen viser det fornødne mod til at tænke på tværs af traditionelle skel. Nu er det blot vigtigt, at man holder fast i visionen og udviser tilstrækkelig handlekraft. Vi har før set, hvordan ambitiøse, tværgående projekter som MitID og digital post har transformeret den offentlige sektor. Nu er tiden moden til at tage det næste store spring.
Derfor mener vi i DI Digital også, at taskforcens arbejde bør følges op med den nødvendige økonomi. Vi er nødt til at forholde os til, at det her kommer til at kræve større investeringer at gøre den offentlige sektor verdensførende på AI. Det er også derfor, vi i DI’s 2030-plan har afsat 5 mia. kr. til nye arbejdsbesparende teknologier.
Flere og bedre sprogmodeller
Det er i hele samfundets interesse, at vi får så mange og så gode sprogmodeller til rådighed som muligt – og ikke mindst modeller, hvis danskkundskaber er så fuldkomne som muligt. Derfor er det også enormt positivt, at regeringen vil udstille sprogdata til de udviklere, der har brug for dem. Det er en oplagt måde for det offentlige at stimulere markedet på sund vis.
Vi bakker også op om regeringens plan om at tilgængeliggøre danske data som open source, så udviklingen kan accelereres og skabe værdi på tværs af sektorer. Med vores stærke forskningsmiljøer i Danmark er det oplagt at prioritere forskningsmidler til dette område, så vi både kan styrke forskningen og bane vejen for flere danske AI-løsninger.
Nyt center skal ruste samfundet til AI
En anden væsentlig del af strategien er at få forskningsbaseret viden ud i praksis. Et nyt center for rådgivning om ansvarlig AI kan være med til at sikre, at både virksomheder og myndigheder bliver bedre rustet til at håndtere de etiske, sociale og kulturelle udfordringer, der kan opstå i forbindelse med udvikling og anvendelse af AI. Et rigtig godt tiltag, der svarer på et behov, vi har rejst længe – nemlig konkret, vidensbaseret rådgivning.
Danmark har potentialet til at blive en førende nation inden for kunstig intelligens, og regeringen viser, at de har visionerne. Vi har stærke forskningsmiljøer, en digitalt moden befolkning og en offentlig sektor, der før har vist evnen til at tage digitale spring.
Og vi er jo faktisk allerede i gang, for ansvaret ligger naturligvis ikke kun hos regeringen. Sidste måned kunne vi i DI Digital præsentere vores hvidbog om implementering af AI-assistenter. Og i sidste uge lancerede vi i samarbejde med en række virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner AI-kompetencepagten, som skal styrke AI-kompetencerne bredt i Danmark.
Hvis potentialerne skal indfries, kræver det, at vi går fra ord til handling. Regeringens vision er ét element, hvidbogen et andet, kompetencepagten et tredje. Men det kommer ikke nemt, og vi får brug for mange flere tiltag. I DI Digital kommer vi til at gå forrest.”