Mario Draghi rammer plet: EU’s fremtidige konkurrenceevne kræver digitalt fokus
Med en bredside af en rapport om EU's konkurrenceevne rammer den tidligere centralbankdirektør og italienske premierminister, Mario Draghi, en lang række af EU’s ømme punkter. Sammenlignet med USA er Europa stort set gået glip af produktivitetsgevinsterne ved den digitale revolution siden internettet, skriver han i rapporten. I DI Digital støtter vi budskabet om, at Europa skal steppe voldsomt op, hvis vi ikke vil spille tredje violin i den digitale fremtid.
Mario Draghis rapport om EU's konkurrenceevne maler et dystert billede af, hvordan Europas vækst er aftaget gennem årtier, og vi som europæere står over for enorme udfordringer. Ifølge Draghi har Europa et voksende behov for vækst, blandt andet på grund af en aldrende befolkning, hvis vi ikke ønsker at gå på kompromis med vores velstand, miljø og frihed.
Vi skal både digitalisere, sikre en grøn omstilling af økonomien og øge vores forsvarsevne. For at opnå dette skal investeringer øges betydeligt i Europa. Samtidig er der brug for en fundamental reform af vores tilgang til innovation, hvilket er vitalt for både Danmark og EU.
Som Draghi understreger, lider vi ikke af mangel på idéer eller ambitioner. Problemet ligger snarere i innovationens næste fase: kommercialiseringen. Europæiske iværksættere søger alt for ofte finansiering fra venturekapital i USA og vælger at skalere deres virksomheder på det amerikanske marked. Hvis vi ikke vil misse de vækstmuligheder, som AI-revolutionen allerede nu bringer, må vi gøre mere for at fjerne barrierer for skalering af innovative virksomheder.
I de seneste fem år har EU brugt betydelige ressourcer på at regulere teknologi. Men man kan ikke både forvente stram regulering og et blomstrende innovationsmiljø. Derfor er det tid til at sikre, at de nye regler fungerer effektivt, samtidig med at der lægges vægt på offensive politiske tiltag, der kan styrke innovationen.
Et af mange resultater af overregulering er, at det europæiske telemarked har været for fragmenteret på grund af strenge konkurrencelove, hvilket har gjort det svært for virksomhederne at opnå en tilstrækkelig størrelse. Dette har hæmmet virksomheder, der udbyder digital infrastruktur, fra at sikre de nødvendige investeringer til at opgradere netværkene og dermed støtte op om EU’s digitale ambitioner.
Det er heldigvis gået op for alle ledere, fra den danske statsminister til Ursula von der Leyen, at konkurrenceevne er uløseligt forbundet med teknologi – og at regulering af teknologi medfører omkostninger.
I DI Digital er det vores forhåbning, at Draghis rapport sætter en tyk streg under, at de kommende år skal bruges til at styrke de europæiske virksomheders konkurrenceevne. Samtidig er det afgørende, at digitalisering ikke nedprioriteres til fordel for andre vigtige emner som forsvar og grøn energi. For hvis EU skal nå sine mål om både konkurrenceevne, sikkerhed og grøn omstilling, kræver det, at Europa ikke blot følger med, men leder an i den digitale tidsalder.