Vi bliver nødt til at have høje digitale ambitioner, hvis Europas vækstproblem skal løses
Digitale teknologier er afgørende for at sikre Europas fremtid, understregede Mario Draghi i sin meget omtalte rapport fra sidste måned. Derfor må gruppen af EU’s mest digitaliserede lande, de såkaldte D9+ lande, hæve ambitionerne.
I sidste uge var der fint besøg i København, da D9+ gruppen, bestående af 13 ministre fra EU’s mest digitaliserede lande, mødtes for at blive enige om en ministererklæring, der skal bidrage til at styrke Europas konkurrencedygtighed i en hurtigt foranderlig teknologisk verden.
Centrale punkter i ministererklæringen var en styrkelse af reglerne for cookies og sporingsteknologier samt en strategi for EU’s digitale tegnebog, eller E-wallet.
Selvom særligt wallet-projektet er et vigtigt skridt mod et mere sammenhængende indre marked, kan jeg ikke lade være med at stille spørgsmålet: Er dette det bedste, Europas mest digitaliserede lande kan levere?
Især når jeg læser i den tidligere italienske premierminister og præsident for ECB, Mario Draghis, rapport, der advarer om en alvorlig vækstkrise i Europa, som kan få store konsekvenser, hvis vi ikke handler hurtigt. Rapporten fremhæver behovet for en omfattende reformstrategi og ikke mindst en styrkelse af den digitale omstilling, hvis vi ikke skal udkonkurreres af lande som USA og Kina.
De dygtigste må gå forrest
Som de mest digitaliserede lande har D9+ en særlig forpligtelse til at bane vejen frem, og ved sidste års møde i Dublin lykkedes det faktisk at hæve barren for de digitale ambitioner.
Det er helt afgørende, at vi ikke blot foretager overfladiske tiltag, og derfor har vi fra erhvervsorganisationerne i de mest digitaliserede lande, B9+-gruppen, formuleret fem centrale anbefalinger, der skal sikre et konkurrencedygtigt Europa:
- Styrket digitalt samarbejde: Europas mest digitaliserede lande bør gå forrest i udviklingen af en digital økonomi, der kan konkurrere på verdensplan. Det er ikke nok at tale om digitalisering – vi skal handle. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter det tætte samarbejde mellem erhvervslivet og politikere på tværs af landegrænser og brancher.
- Realiseringen af det digitale indre marked: Fragmenteringen i Europa hæmmer innovation og vækst. Vi må sikre, at der ikke længere er barrierer, der forhindrer virksomheder i at vokse på tværs af landegrænser. Dette kræver en målrettet indsats fra D9+ landene for at harmonisere regler og fjerne de sidste udfordringer for det digitale indre marked.
- Synkronisering af grøn og digital transformation: Den grønne og digitale omstilling skal gå hånd i hånd. Det er vigtigt, at vi ikke ser disse to prioriteter som konkurrerende, men i stedet arbejder for at tilpasse de digitale og grønne dagsordener. Ved at skabe sammenhæng mellem digitalisering og bæredygtighed kan Europa lede an i den dobbelte transformation, der er afgørende for fremtidens økonomi.
- Sikker og pålidelig digital fremtid: Europas digitale fremtid skal være sikker og beskytte alle borgere – især sårbare grupper som børn og unge. Dette kræver en styrket indsats for cybersikkerhed, databeskyttelse og digital dannelse, så alle borgere kan navigere trygt i den digitale verden.
- En stærkere international stemme: Europas indflydelse på den globale digitale scene afhænger af vores evne til at tale med én samlet stemme. D9+ landene har en særlig forpligtelse til at vise vejen og sikre, at Europas interesser bliver hørt i internationale fora.
Læs alle anbefalingerne her.
Danmark har i øjeblikket formandskabet for D9+, hvilket giver os en unik mulighed for at sætte dagsordenen. Det ansvar forpligter os til at sikre, at Europas digitale fremtid bliver både sikker og ambitiøs.
Jeg håber, at ministrene fra D9-landene og vores egen regering vil lytte til anbefalingerne. Det er et stærkt og konkurrencedygtigt Europa, der er på spil.