12.03.25 DI Digital Nyheder

AI tager fart i virksomhederne. Lad os få endnu flere med

Antallet af virksomheder der anvender kunstig intelligens, er næsten fordoblet fra 2023 til 2024, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er meget positivt at se, at virksomheder fra flere brancher er begyndt at anvende kunstig intelligens. Lad os bruge det momentum til at få flere med på vognen.

Tæt på en tredjedel af virksomhederne med mere end ti ansatte brugte i 2024 kunstig intelligens i deres forretning – primært med brug af generativ AI til produktion af skreven tekst, tale eller til analyse af tekst. Det er en fordobling sammenlignet med 2023.

Dette store spring i tilegnelsen af ny teknologi er enormt glædeligt og viser, at vi er på bolden i Danmark. Men endnu vigtigere er det, at 70 pct. af de virksomheder, der anvendte kunstig intelligens i 2024, angiver, at det har haft en positiv indvirkning på effektiviseringen af virksomhedens arbejdsgange.

Det fortæller os, at teknologien virker, og at de virksomheder, som er modige nok til at kaste sig ud i det, kan opnå betydelige gevinster.

Selvom langt flere danske virksomheder har åbnet øjnene for de konkrete muligheder i kunstig intelligens, må vi også konstatere, at der fortsat er et stort potentiale for, at endnu flere kan tage teknologien til sig. 

Fjern barrierer for brug af AI 

I en tid hvor det geopolitiske landskab ulmer, er det afgørende for dansk konkurrenceevne, at virksomhederne fortsat har viljen til at anvende nye teknologier som kunstig intelligens. Det er i høj grad de digitale løsninger, der kan sikre, at virksomhederne bliver mere effektive, kan forbedre deres produkter og ydelser, og at vi dermed forbliver konkurrencedygtige internationalt. Derfor bør vi også være særligt opmærksomme på de barrierer, som virksomhederne peger på forhindrer dem i at bruge AI.

I undersøgelsen fra Danmarks Statistik siger næsten halvdelen af de virksomheder, der ikke benytter kunstig intelligens, at de mangler overblik over de lovmæssige konsekvenser ved brug af AI. Næsten lige så mange peger på regler om databeskyttelse og privatliv som en afgørende årsag.

Dette vidner om, at mange virksomheder stadig er forvirrede og hæmmede af de regulatoriske rammer. Vi må ikke risikere at lægge vores virksomheder i unødige håndjern, når det kommer til brug af kunstig intelligens. Det kalder på, at man fra politisk hold for alvor får set på de regler, der kan begrænse brugen af teknologien, og på hvordan vi kan sikre bedre information til erhvervslivet.  

En anden velkendt barriere er mangel på viden og erfaring. Derfor skal vi også styrke danske virksomheder og medarbejdere ved at give dem de nødvendige AI-kompetencer, der kan øge produktiviteten, forbedre arbejdsglæden og sikre en ansvarlig anvendelse af AI.   

Fortsæt med vigtig erhvervsfremme 

Erhvervsfremmesystemet er et andet håndtag, der sikrer, at virksomhederne står stærkt, når det kommer til ny teknologi.  

Her har tilskudsprogrammet SMV:Digital bevist sit værd som et effektivt værktøj til at sætte skub i SMV'ernes digitale transformation, bl.a. indenfor robotteknologi og kunstig intelligens.

Derfor er det afgørende, at denne indsats til digital omstilling hos de danske SMV'er kan fortsætte, når den nuværende bevilling udløber ved årsskiftet.

Det handler om at bruge AI dér, hvor det skaber værdi for den enkelte virksomhed. Men for at vi kan komme dertil, kræver det, at vi har de rette rammer og love, de nødvendige kompetencer, økonomisk erhvervsfremme - og selvfølgelig også, at vi som erhvervsliv hjælper hinanden med at dele de gode erfaringer og succeser.

Derfor kommer vi i DI Digital til fortsat at prioritere indsatser som AI-kompetencepagten og AI for Alle. For nye teknologier skal være for alle, og der er masser, vi kan lære fra hinandens erfaringer og den værdi, vi har fået ved at bruge kunstig intelligens. 

Relateret indhold