26.02.25 DI Digital Nyheder

Folkeskolen må ikke vende ryggen til teknologien

Trivselskommissionen offentliggjorde tirsdag sin længe ventede rapport med 35 anbefalinger, der samlet set skal tackle udfordringerne med børn og unges trivsel. Kommissionens anbefalinger om en smartphonefri grundskole løb med opmærksomheden, ikke mindst på grund af regeringens forslag om et forbud mod mobiler på skolerne.

I DI Digital er vi ikke modstandere af forslaget om at indføre mobilfrie folkeskoler. Forstyrrende teknologi som private smartphones har ikke noget at gøre i undervisningen og kan også medvirke til de forkerte sociale dynamikker i frikvartererne.

Med et forbud sparker regeringen dog en åben dør ind. I dag har 84 pct. af skolerne retningslinjer for brugen af mobiltelefoner i skoletiden. Men ved at slå fast, at mobiltelefoner ikke hører hjemme i vores folkeskole, undgår vi muligvis spørgsmål og uklarhed rundt omkring på skolerne. 

Invitér teknologien indenfor 

Det er til gengæld afgørende, at vi samtidig inviterer den teknologi, der ikke forstyrrer, og som styrker børnenes digitale kompetencer, indenfor i klasselokalet.

Vores børn skal klædes ordentligt på, så de kan håndtere digitale teknologier i en verden, som konstant er i forandring, ligesom vi ved, at sociale medier desværre også gemmer på nogle skyggesider, som børn skal lære at håndtere.

Børn skal ikke blot lære at bruge teknologien, men også forstå den. Denne forståelse vil være vigtig senere i livet. Som samfund har vi også brug for, at nye generationer finder interesse i at arbejde i danske it- og teknologivirksomheder. Derfor skal vi have teknologiforståelse ind som obligatorisk fag for alle elever – og ikke blot i form af et valgfag i udskolingen, som regeringen besluttede sidste år. Samtidig skal vi i undervisningen blive langt bedre til at tage digitale læremidler i brug, der hvor de gør undervisningen bedre, mere motiverende og mere varieret.    

Børn skal klædes til fremtiden 

Desværre har regeringen ingen aktuelle planer om at indføre teknologiforståelse som et obligatorisk fag. Men det er simpelthen ikke tilstrækkeligt at tilbyde det som valgfag til de i forvejen særligt interesserede, når vi som samfund undergår massive digitale forandringer, der berører alle børn.

I DI Digital kommer vi derfor til fortsat at arbejde for, at alle elever bliver klædt på med værktøjer, kritisk sans og forståelse for teknologiens muligheder og faldgruber.

Vi skal møde vores unge med forventninger og en tro på, at de kan bidrage til samfundets forpligtende fællesskaber. Og vi skal give dem den nødvendige teknologiforståelse, der kan styrke dem i en stadig mere digital fremtid. 

Relateret indhold