Tavsheden om cyberangreb koster os alle
Cybertruslen mod Danmark har ændret sig markant til det værre over de seneste år. Hver eneste dag bliver danske virksomheder, myndigheder og kritisk infrastruktur forsøgt ramt af cyberangreb. Det er derfor ikke længere et spørgsmål om man bliver angrebet, men hvornår og hvor hårdt.
I Danmark har vi været rigtigt gode og hurtige til at digitalisere - og det er bestemt godt. Men vi må konstatere, at sikkerheden ikke har fulgt med i samme hastighed. Denne ubalance skaber en sårbarhed, som vi ikke kan tillade os at ignorere længere.
De digitale virksomheder har udfordringerne tæt inde på livet – hvad enten de leverer it-infrastruktur, applikationer eller services. Derfor har vores branche en særlig forudsætning – og et ansvar – for at bidrage til løsninger, der kan gøre vores samfund mere sikkert. Vi kan nemlig som samfund ikke holde til, hvis flere og flere virksomheder og institutioner rammes.
Lige nu venter myndigheder og virksomheder lidt på, at "de andre" gør noget. Den tilgang fungerer ikke længere. Det er på tide, at vi får sat os sammen og taget stilling til, hvordan vi sammen kan højne cybersikkerheden herhjemme.
Her har de digitale virksomheder en særlig rolle – fordi de har indsigterne og løsningerne, som i samarbejde med myndighederne kan løfte vores fælles cybersikkerhed.
Styrke deling af trusselsinformation
I DI's cyberudspil er et af vores centrale initiativer derfor at styrke delingen af trusselsinformation. Når det gælder cybersikkerhed, er det første skridt til beskyttelse, at vi deler viden om truslerne i tide. Derfor er det afgørende, at myndigheder og virksomheder i langt højere grad udveksler information.
Hvis vi ikke kender til truslerne i tide, kan vi ikke beskytte os imod dem. Derfor er deling af viden om truslerne det første afgørende skridt til beskyttelse.
Konkret foreslår vi at etablere en fælles, fortrolig platform, hvor myndigheder og erhvervsliv kan dele oplysninger om cybertrusler på tværs – hurtigt, trygt og anonymiseret.
Vi skal samle indsigter fra de største cybersikkerhedsleverandører i branchen, der har det bedste tværgående overblik over ændringerne i trusselsbilledet. Samtidig skal vi sørge for, at der også kommer viden den anden vej, dvs. fra myndighederne til erhvervslivet, så virksomhederne også får viden, der kan bidrage til samfundets samlede beskyttelse.
Med vores nye cyberudspil er det ikke vores ærinde kun at pege på, hvad myndighederne skal gøre, men også selv at tage medansvar – som erhvervsliv og branchefællesskab.
Det er vores fælles ansvar at sikre Danmark mod de trusler, der vokser dag for dag. Lad os tage denne udfordring op sammen – for kun sammen kan vi gøre Danmark til et endnu mere sikkert og modstandsdygtigt land i fremtiden.