28.05.18 DI Digital Blog

Vi skal råbe det fra hustagene: Danmark er europamester i digitalisering!

Læs ugens kommentar fra fagleder Christian Hannibal

Trofaste læsere af dette nyhedsbrev vil vide, at Danmark flere år i streg er blevet kåret til EU’s mest digitale land. I fredags stod det klart, at Danmark havde genvundet førstepladsen i EU-Kommissionens såkaldte DESI-indeks.
 
Det er vitterlig en flot præstation, som vi ikke må tage for givet. Tværtimod! Vi skal da råbe det fra hustagene, at vi er et fantastisk digitalt land, så vi kan tiltrække flere digitale talenter og innovative virksomheder. Her må vi ikke lade vores beskedenhed stå i vejen for at fortælle den gode historie
 
I indekset fremhæves Danmark bl.a. som det land i EU, der har den bedste dækning med 4G-mobitelefoni. Det er rigtig godt, at Danmark har EU’s bedste 4G-dækning. Vi håber, at det teleforlig, som blev indgået af et samlet folketing i sidste uge, også kan gøre Danmark til førende på fremtidens 5G-mobilteknologi.
 
Samtidig viser indekset også, at selv om Danmark ligger nummer 1, så haler andre lande ind på Danmark.  
 
E-eksporten halter
Det er trist, men desværre ikke nyt, at danske virksomheder ikke sælger så meget på tværs af landegrænser. Vi håber, at det nye e-handelscenter, som regeringen vil etablere, kan hjælpe virksomhederne med at få gang i deres e-eksport. Det har vi ikke råd til at lade være med.
 
Bedst til det basale – vi udskyder avancerede teknologier
Endelig må vi være ærlige at sige, at Kommissionen primært måler på grundlæggende digitalisering, som Danmark er enormt god til. Men inden for de mere avancerede teknologier har vi stadig lang vej igen. F.eks. er det kun 5 pct. af alle virksomheder med over 10 medarbejdere, der benytter sig af kunstig intelligens og maskinlæring. Der skal mange flere kunne gribe mulighederne.
 
Alt i alt: Danmarks digitale rejse er langt fra forbi, og vi vil i DI gøre vores for, at både virksomheder og politikere sætter nye ambitiøse mål, så vi også kan være europamester i digitalisering om fem år.

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold