14.03.18 DI Digital Blog

Dataetiske anbefalinger skal hjælpe - ikke hæmme - virksomhedsudvikling

Læs ugens kommentar fra chefkonsulent Morten Rosted Vang.

Regeringen nedsatte i starten af ugen en ekspertgruppe om dataetik. Formålet er at komme med anbefalinger til regeringen om at gøre ansvarlig dataanvendelse til en konkurrencefordel for danske virksomheder. DI Digital hilser initiativet velkommen. Jo mere brugen af data fylder i vores samfund, jo mere kommer de etiske aspekter også til at fylde. Vi ser frem til at bidrage til drøftelsen af anbefalingerne i Disruptionrådet, inden de endelige anbefalinger afleveres til regeringen.

Vi har i DI længe opfordret til at gøre en dyd ud af nødvendigheden og gøre it-sikkerhed og databeskyttelse til et konkurrenceparameter for virksomheder i Danmark. Ligesom vi f.eks. er kendt for høj fødevaresikkerhed og godt design.

Lige nu er det dog de omfattende og skrappe regler til behandling af persondata, der får virkning om 70 dage, og erfaringerne fra de mange cyberangreb, som danske virksomheder har oplevet de sidste par år, der er den brændende platform, og som de fleste virksomheder har hænderne fulde med.

Så der er ingen tvivl om, at danske virksomheder i øjeblikket er i gang med en enorm kulturændring. Data skal behandles som værdier, der skal være styr på, og som skal beskyttes med samme naturlighed, som når vi låser døren i den fysiske verden. Kulturændringen er nødvendig, fordi data er overalt, men vi er der ikke endnu.

Det er vigtigt, at dataetiske anbefalinger ikke medfører yderligere virksomhedsregulering, men i stedet understøtter den kulturændring, der er i gang. Det kan medvirke til, at dansk dataansvarlighed kan nævnes som et dansk kendetegn i samme åndedrag som dansk design, samtidig med at vi hjælper - ikke hæmmer - virksomhedernes digitale omstilling.

Morten Rosted Vang

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk
Relateret