08.03.18 DI Digital Blog

Nyt teleforlig skal skabe grundlaget for Danmarks digitale omstilling

Læs ugens kommentar fra fagleder Peder Søgaard-Pedersen

I mandags lancerede regeringen langt om længe sit udspil til et nyt teleforlig. Det er på høje tid. Det nuværende forlig er fra 1999 og (vistnok) Folketingets ældste. De politiske rammer for vores digitale infrastruktur er altså fra en tid, hvor ”internettet” grundlæggende var et kabel, man stak i sin stationære PC, og når speedometeret nåede 2 Mbit/s, gik det rigtig stærkt.

I regeringens udspil er der fokus på klare rammer for hvornår det offentlige må blande sig i markedet, bedre forvaltning af teleområdet, bedre afskrivningsregler, mindre administrativt bøvl og lavere omkostninger ved udrulning af infrastruktur. Det er rigtig positivt. Det vil være med til at styrke det danske telemarked, der har givet os EU’s bedste 4G-dækning og sikret at 9 ud af 10 danskere kan få 100 Mbit/s på deres fastnetforbindelse.

Men selvom der er flere gode takter i regeringens udspil, er der fare for at man igen laver et teleforlig fastlåst i en tid, hvor internet er noget man ”stikker” i sin mobil eller bærbare computer. Inden længe vil der være internetforbindelse til alting. Kombinationen af smartphones og 4G i 2010’erne ændrede vores brug af internettet fundamentalt. Tilsvarende vil kombinationen af intelligent hardware og 5G ændre vores hverdag og vores samfund. Men kun hvis man politisk er villige til at gribe de muligheder, der nu står for døren.

Regeringens hensigt om en national 5G-handlingsplan, er gode indledende knæbøjninger, som vi ser frem til. Men mens vi strækker ud i Danmark, har de allerede startet kampen i Norge, Sverige og Finland.

Vi mener grundlæggende, at teleforliget og dansk telepolitik skal kobles langt bedre til erhvervspolitikken, ikke mindst regeringens strategi for Danmarks digitale vækst. Rammerne for vores digitale infrastruktur skal indgå i en bred erhvervspolitisk satsning for både fastnet- og mobilforbindelser i verdensklasse.

Peder Søgaard-Pedersen

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3945
  • Mobil +45 2128 6755
  • E-mail peso@di.dk

Relateret indhold