22.02.18 DI Digital Blog

Digitale gevinster er ikke noget fatamorgana

Læs ugens kommentar fra fagleder Christian Hannibal

For enhver succesfuld teknologi gælder det, at de følger et fast mønster. Først er der få, der taler om den og forstår den. Siden kommer teknologien på alles læber og forventningerne bare stiger og stiger. Derefter indtræder en modreaktion i form af skuffelse over, at teknologien ikke ændrede verden fuldstændigt fra den ene dag til den anden eller en skepsis over for de utilsigtede effekter, teknologien kan have.
Det punkt har vi tilsyneladende nået for digitalisering. Hvor det for et par år siden var svært at få politikere, medier og det brede erhvervsliv til at interessere sig for digitalisering, har det været svært at åbne en avis eller læse et regeringsudspil, hvor digitalisering ikke var allestedsnærværende.

Det har været en fantastisk udvikling, men nu kommer den vante modreaktion med kritiske spørgsmål:

  • Bliver vi alle sammen arbejdsløse på grund af teknologiens fremmarch?
  • Er sikkerhedsrisici ved hacking og cyberkriminalitet større end gevinsterne ved digitalisering?
  • Spiller tech-giganterne en for stor rolle i vores samfund?
  • Bliver vore børn afhængige af deres smartphones?
  • Giver offentlig digitalisering værdi for de varme hænder eller skaber det bare byrder?

Her må vi sige det tydeligt: I DI sætter vi ikke fokus på digitalisering for digitaliseringens egen skyld eller for at være med på noderne. Vi er interesserede i digitalisering, fordi det skaber værdi. For den enkelte virksomhed, for borgerne og for samfundet. Digitaliseringens gevinster er ikke et uopnåeligt fatamorgana. Vi skal skære igennem både tech-fascination og tech-forskrækkelse og løfte den offentlige samtale om digitalisering. Vi skal holde fokus på alle de ting, vi kan og vil opnå med digitaliseringen. Sådan tager vi digitaliseringen alvorligt.

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold