28.06.18 DI Digital Blog

Cybersikkerhed er en holdsport

Læs ugens kommentar fra chefkonsulent Morten Rosted Vang

De færreste er i dag i tvivl om, at truslen fra cyberangreb, it-kriminalitet og misbrug af personlige oplysninger kan ramme os alle – uanset om vi er myndigheder, virksomheder eller borgere.
 
Regeringens nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed har mest fokus på at styrke cybersikkerheden i staten og i de samfundskritiske sektorer. Men der er blandt de 25 initiativer også en bredere ambition i strategien. Og det bør der også være. Vi bør se cybertruslen som en samfundsudfordring, der skal løses i fællesskab mellem stat, kommuner, regioner, organisationer, virksomheder og os alle som privatpersoner. Vi har alle hver især et ansvar, men vi skal løfte i flok.

Vi bør se cybertruslen som en samfundsudfordring, der skal løses i fællesskab mellem stat, kommuner, regioner, organisationer, virksomheder og os alle som privatpersoner. Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed


Center for Cybersikkerhed med for snævert fokus
Et eksempel på, hvordan vi skal blive bedre til at løfte i flok er Center for Cybersikkerhed, der i går udgav deres årsberetning for 2017. Af beretningen fremgår det, at færre og færre virksomheder er tilsluttet centerets netsikkerhedstjeneste. Det er desværre et tegn på en uheldig udvikling mod et mere snævert fokus på cyberspionage og kritisk infrastruktur.
 
Center for Cybersikkerhed spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af Danmark mod cybertruslen. Det er her, at den særlige efterretningsviden på cyberområdet findes, og her at den største danske koncentration af kompetencer og ressourcer indenfor cybersikkerhed er samlet. Både Forsvarsforliget 2018-2023 og regeringens nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed styrker markant den position.
 
Del ud af viden til gavn for alle
Samtidigt hylder staten sektoransvarlighedsprincippet. Det betyder, at ansvaret for cybersikkerhed ikke er samlet et enkelt sted, men det er placeret i alle sektorer. Dette setup medfølger, at det er bydende nødvendigt, at staten i større grad deler ud af den viden, der samles i Center for Cybersikkerhed. Det handler simpelthen om, at staten skal nyttiggøre den viden til gavn for virksomheder.

Hvordan vi gør det, vil DI gerne bidrage til at løse – f.eks. i Erhvervspartnerskabet for styrket it-sikkerhed i dansk erhvervsliv.

Med venlig hilsen,
Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold