08.06.18 DI Digital Blog

Kopivarer koster kassen for danske virksomheder

Læs den ugentlige kommentar fra seniorchefkonsulent, Søren Cajus.

Danske virksomheder taber 8,6 mia. kroner årligt ved handel med kopivarer – bare på det danske marked. Det svarer til, at Danmark går glip af næsten 5000 arbejdspladser. Det fremgår af en ny rapport fra EU’s kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO).

Det er ofte organiserede kriminelle fra blandt andet Kina, som kopierer medicin, tøj, smartphones, software og spil. Derudover er især den danske filmindustri presset af pirattjenester.

Ny IP-taskforce skal presse bagmænd
I Danmark er det ikke ulovligt at købe kopivarer til eget forbrug. Derfor er det afgørende at sætte hårdere ind efter bagmændene, og det var en stor sejr i DI, at den såkaldte IP-taskforce hos bagmandspolitiet for kort tid siden blev gjort permanent efter en seks måneders prøveperiode.

Blokér hjemmesider med ulovligt indhold
Tidligere har danske virksomheder og rettighedshavere måttet se magtesløst til, når kriminelle distribuerer kopier af deres produkter på internettet. Med taskforcen kan vi endeligt få håndhævet vores varemærker og øvrige IP-rettigheder og gøre op med, at det er risikofrit at handle med kopivarer. Vi bakker op om domstolenes muligheder for at blokere hjemmesider, der sælger piratkopierede produkter, og erstatningsudmålinger bør medregne uberettiget fortjeneste.

Adkodex skal fremme lovlig onlinemarkedsføring
Selvom myndighederne spiller en nøglerolle, kan vi også som branche gøre livet surt for de kriminelle. Det er årsagen til, at vi indgår i Adkodex-samarbejdet, som handler om at frasortere annoncer fra hjemmesider, der har til formål at distribuere ulovligt indhold.

Det bliver en lang og sej kamp for at knække kopisterne, men gennem bedre samarbejde, styrket håndhævelse og højere straffe kan vi mindske tabet for danske virksomheder.

Søren Cajus

Søren Cajus

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3913
  • Mobil +45 2851 1969
  • E-mail scp@di.dk

Relateret indhold