17.01.19 DI Digital Blog

Digitalt sundhedsvæsen i verdensklasse lykkes i samarbejde

Læs ugens kommentar fra digitaliseringspolitisk chef, Christian Hannibal

I går offentliggjorde regeringen sit længe ventede forslag til en sundhedsreform.

DI deler regeringens ambition om, at alle danskere skal modtage samme høje kvalitet i den behandling, som sundhedsvæsenet tilbyder – uanset, hvor i landet behandlingen foregår. Det danske sundhedsvæsen skal være gearet til at håndtere de udfordringer, en aldrende befolkning og flere kronikere bringer med sig. En gearing, der ikke mindst kan lykkes ved brug af nyeste teknologi.

Organisering er ikke afgørende
Hvordan organiseringen omkring fremtidens sundhedsvæsen skal tegnes, er ikke afgørende for os. Men det er til gengæld et solidt fokus på at tænke virksomheder og innovationsmuligheder ind i den fremtidige organisering.

Hvis Danmark skal kunne levere et tidssvarende og topmoderne tilbud af digitale sundhedsløsninger til borgere, personale og industri nationalt såvel som globalt, så skal vi have en organisering, der muliggør løbende udvikling af løsninger, der tager udgangspunkt i det bedste fra teknologien, og rammer slutbrugerens reelle behov.

Om vi får én stor patientjournal på tværs af landet er således ikke afgørende. Det er set før, at store, forkromede løsninger kan være hæmmende for innovation, fleksibilitet, konkurrence og udbuddet af løsninger på markedet. Det afgørende er, at de løsninger, der skal tegne vores digitale sundhed, skal blive til med udgangspunkt i brugernes – borgernes og medarbejdernes - behov, og at alle relevante data skal kunne flyde frit og sikkert mellem løsningerne, så der sikres sammenhæng og høj kvalitet i behandlingen af den enkelte.

I den forbindelse er det glædeligt, at regeringen i sit udspil lægger op til en styrkelse af det offentlig-private samarbejde mellem sundhedsvæsenet og dansk erhvervsliv om den fortsatte udvikling af danske sundhedsløsninger.

Kompetencerne, der skal sikre Danmarks digitale sundhed er nemlig fordelt godt og grundigt mellem offentlige og private aktører. Derfor skal svarene på fremtidens digitale sundhedsløsninger findes i innovative samarbejder mellem det offentlige og det private.

Ved at give borgere og sundhedspersonale adgang til de nyeste digitale løsninger vil vi sammen kunne skabe et nyt eksporteventyr og cementere Danmark på verdenskortet, som et land, der er værd at besøge, hvis man ønsker at arbejde og investere i digital sundhed. Det er sund fornuft.

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef