DI Energi Analyser

Power to X er Danmarks næste grønne industri

Danmark har stærke forudsætninger for at blive en grøn og brintførende nation i norden. Det er næppe gået nogens næse forbi.

Hvis budskabet skal stå for troende og – ’den politiske målsætning fra marts 2022 om, at Danmark kan dække op til 3 pct. af det globale marked for Power to X ved at producere op til 6 gigawatt Power to X i 2030’ – skal vise sig, ikke at være andet end en let forkølet ambition, skal der handling bag ordene nu.

Foruden de indenlandske potentialer, kan rettidig udvikling af infrastrukturen give tidlig adgang til internationale markeder, hvor konkurrencen er hård. Med den amerikanske Inflation Reduction Act (IRA) har USA trukket en del opmærksomhed til sig, når det gælder produktionsmuligheder for grøn brint. Danmark og EU risikerer ikke alene at glippe adskillige milliardinvesteringer, men også viden og forsyningskæder, hvis ikke der kommer klarhed om rammerne for brintproduktion i Danmark i dette halvår.

I den politiske målsætning, der kommer fra den nationale brint og PtX strategi, står der at der skal etableres en brintinfrastruktur. For at få etableret en sådan skal der tages en række politiske beslutninger, de politiske beslutninger kommer DI Energi her med konkrete anbefalinger til hvordan bør træffes.

Relateret indhold