Arrangement

Grøn Gaskonference 2025

Tilmeld dig Grøn Gaskonference og få ny indsigt i dilemmaer og en status på forsyningssikkerhed, konkurrencekraft, CO2-afgifter, CO2-værdikæden, PtX og de grønne gassers rolle i den grønne omstilling. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard gæster os i år og vil give sit og Regeringens perspektiv på de grønne gassers rolle i fremtidens energisystem.

Udbygningen med biogas er gået i stå, og der er brug for at gentænke incitamentsmodellen, hvis vi skal farve gasforbruget helt grønt senest i 2030, som det er politisk aftalt, og så klimapartnerskaberne kan få den nødvendige grønne gas til deres grønne omstilling.

På Grøn Gaskonference 2025 vil vi dykke ned i de aktuelle emner indenfor grønne gasser.

Dagen starter med et indledende oplæg fra Energistyrelsen om status på den danske og europæiske gasforsyningssikkerhed samt potentialer for produktion af biogas og andre grønne gasser i Danmark og EU. Dette efterfølges af et europæisk perspektiv med oplæg, der runder europæisk forsyningssikkerhed og konkurrenceevne, hvorefter vi adresserer CO2-afgifterne for industri og landbrug samt biogassens rolle heri.

Herefter vil en række oplægsholdere komme ind på gassens rolle i fremtidens energisystem. En ekspert, gasinfrastrukturselskaberne og en biogasproducent giver deres take på biogassens rolle i energisystemet.

Herefter overlades ordet til Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, kommer med sine tanker om, hvilken rolle biogassen skal spille i fremtidens danske energiforsyning, og hvad der skal til for, at biogassen kan indtage denne rolle.

Efter frokost følger oplæg om brintinfrastrukturen, om blå brint bør spille en rolle for at skabe volumen i brintrørene og aftagermarkedet for brint.

De faglige oplæg afrundes med oplæg om fremtidens kommercielle CO2-værdikæde. CONCITO har med udgangspunkt i deres nye rapport et oplæg om CO2-lagring, og Bigadan fortæller om en biogasproducents værdisætning af CO2 som en vare.

Det faglige program afsluttes med en paneldebat.

Konferencen giver en unik mulighed for at netværke med repræsentanter fra store energiforbrugere, energiselskaber og biogasproducenter. Vi havde 300 deltagere i den seneste Grøn Gaskonference, og vi ser frem til endnu en inspirerende og indsigtsfuld dag med godt netværk.

  • 9.30 Velkommen

    Troels Ranis, vicedirektør i DI og branchedirektør for DI Energi og Ole Hvelplund, bestyrelsesleder for Green Gas Denmark og  Lars Trier Mogensen, 
    Moderator

    Troels og Ole byder velkommen og giver en introduktion til programmet for konferencen.

  • 9.40 Kan grønne gasser hjælpe Europa af med russisk gas?

    Jane Glindvad Kristensen, enhedschef, Energistyrelsen

    I oplægget vil Jane Glindvad Kristensen fra Energistyrelsen give en status på den danske og europæiske gasforsyningssikkerhed. Derudover vil hun komme ind på potentialer for produktion af biogas og andre grønne gasser i Danmark og EU, og hvordan de kan bidrage til den europæiske forsyningssikkerhed, samt hvilke udfordringer der er

  • 10.00 Security of supply and competiveness

    Kacper Zeromski, Deputy Director, ENTSOG

    Overview of the European gas infrastructure situation

    The presentation focuses on the security of gas supply in Europe and how the infrastructure and supply side outside the EU has developed over the last two years, highlighting prospects and challenges.

  • 10.15

    Anthony Lorin, Senior Policy Analyst, European Biogas Association

    The role and needs of the biogas sector in light of Draghi’s Report

    This presentation will outline how Draghi’s report and the biomethane sector match, highlighting the role of biomethane should have the EU’s decarbonisation journey, as well as the sector’s policy needs to fulfil its potential.

  • 10.30 Kaffepause

  • 10.45 CO2-afgift på industri og landbrug

    Mikael Skou Andersen, professor, Aarhus Universitet

    Hvordan er vi landet med CO2-afgifter på industri og landbrug?

    Indfasningen af den nye og forhøjede CO2-afgift for industrien påbegyndes per 1. januar 2025. Allerede om tre år i 2028 påbegyndes indfasningen af CO2-afgiften for landbruget med afgift på lavbundsjord. I 2030 hvor industriens afgift har nået det fastlagte niveau på 750 kr/ton CO2 påbegyndes indfasning af en tilsvarende afgiftssats på husdyrenes drivhusgas-emissioner frem mod 2035. Mens bundfradraget for industrien afskaffes, vil landbruget dog nyde godt af et bundfradrag i betalingen af afgiften. Samtidig er afgifts-komplekset omgivet af omfattende tilskudsordninger til fremme af nye teknologier i både industri og landbrug. Hvor står vi nu med det danske CO2-afgifts-kompleks, og hvordan passer arkitekturen med EU’s kvotesystem og CO2-tolden CBAM?

  • 10.55

    Jesper Eeg Knudsen,
    Manufacturing Director Nordics, Saint Gobain

    Industriel produktion i et grønt lys

    “Making the world a better home” er Saint-Gobains purpose.

    Grøn omstilling er derigennem en central del af koncernens fundament og en bunden opgave for dens virksomheder i hele verden. Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor fokus er særligt stort og hvor statslige CO2-afgifter nu er en del af virkeligheden.

    Med Isover som eksempel, fokuseres i indlægget på, hvordan rejsen for grøn omstilling har været og fortsat er for en virksomhed i den mere energi-intensive del af Procesindustrien.

  • 11.10 Gassens rolle i fremtidens energisystem

    Henrik Wenzel, professor, SDU

    Grøn gas i fremtidens energisystem

    Gasnettets rolle i fremtidens energisystem bliver at distribuere grønt gas enkelt og omkostningseffektivt til dækning af samfundets efterspørgsel efter grønt kulstof. Biogene restprodukter/affald fra landbrug, industri og husholdning konverteres til grøn gas og fordeles via gasnettet til brugerne. Biogasenheder konverterer brint og CO2 til metan som lagres og distribueres via gasnettet. Teknologier til videre konvertering af metan til flydende brændstoffer, plastik og andre materialer er velkendte.

  • 11.25

    Jeppe Danø, Vice President, Energinet og Sune Holm, driftsdirektør, Evida

    Fremtidens gassystem

    Det danske gassystem vil udvikle sig til nettoeksport af både naturgas og grønne gasser. Energinet og Evida beskriver deres udviklingsplaner i forhold til infrastruktur og markedssystemer til at håndtere væksten i grøn energi i gassystemet.

  • 11.40

    Bertel Maigaard, CEO, BioCirc

    Hvordan ser fremtiden ud for biogassens rolle i Danmarks grønne omstilling?

    Biogas spiller en helt afgørende rolle, når det kommer til at fortrænge fossil gas, reducere CO2-udledninger i landbruget samt levere omkostningseffektiv biogen CO2, der enten kan lagres eller bruges i produktionen af grønne brændstoffer. Biogas er således en effektiv og moden teknologi, der i et bredere perspektiv vil bidrage til arbejdspladser i landdistrikter og øge den nationale forsyningssikkerhed.

  • 12.00 Frokost

  • 13.00 Fremtidens kommercielle CO2-værdikæde mm.

    Karsten Capion, senioranalytiker, CONCITO

    Derfor skal CO2 bruges til lagring

    Biogen CO2 kan enten lagres eller omdannes til brændsler. CONCITO har analyseret samfundsøkonomien i de to muligheder, og hvordan nuværende og fremtidige rammevilkår kan påvirke valget.

  • 13.12

    Henrik Iversen, CCO, Bigadan

    En biogasproducents værdisætning af CO2 som en vare

    Henrik Iversen vil i sit oplæg komme ind på rejsen for den biogene CO2 igennem CCUS-junglen, hvorefter han vil fortælle om CO2's rolle som en vigtig værdistrøm på kort, mellem og lang sigt. Til slut rejser han spørgsmålet, om biogen CO2 vil blive en mangelvare i fremtiden.

  • 13.30 Gassens rolle i fremtidens energisystem

    Lars Aagaard, Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Moderaterne

    Gassens rolle i fremtidens energisystem

    Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, kommer med sine tanker om, hvilken rolle biogassen skal spille i den danske energiforsyning, og hvad der skal til for, at biogassen kan indtage denne rolle.

  • 13.40 Spørgsmål til ministeren

  • 14.00 Kaffepause

  • 14.20 Power-to-X

    Michael Linnemann Pedersen, Director, Energinet

    Status på Energinets brintinfrastruktur

    Energinet giver en status på deres ”Danish Hydrogen Backbone”-projekt i Jylland, som går fra lagerfaciliteter i Lille Torup i nord, langs med vestkysten hvor Nordsøens havvind tilsluttes og ned til det tyske brintsystem. Præsentationen fokuser på projektets rammer, tidsplanen og nogle af de dilemmaer og udfordringer, som Energinet oplever.

  • 14.33

    Martin Rune Pedersen, Country Chair Denmark, TotalEnergies

    Brinten og fremtidens energisystem

    Hvad er brintens rolle i det kommende Netzero energisystem, hvor hurtigt kommer den, og kan den blå brint blive en trædesten, der baner vejen for den grønne brint? TotalEnergies er blandt de helt store spillere på brintmarkedet i Europa og har netop nu en tender ude på en årlig leverance af 500.000 tons grøn brint til at dekarbonisere dets raffinaderier i Europa. Direktør for TotalEnergies i Danmark, Martin Rune Pedersen, vil tale om energiselskabets syn på de brintens muligheder og konkurrencedygtighed, både som køber på brintmarkedet, men især som en af verdens største udviklere af vedvarende energi.

  • 14.46

    Estela Vázquez Esmerode, Head of Program: Transform the Energy System, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping

    Udvikling af skibsfarts aftagermarked for bio-metan og PtX

    Den globale kommercielle flåde bruger 300 mt brændstof hvert år og er dermed ansvarlig for cirka 3% af de globale drivhusgasemissioner. Oplægget vil beskrive den maritime industris efterspørgsel på alternative brændstoffer. Mobilisering af efterspørgsel vil være drevet af regionale og globale regulatoriske rammer. Vi præsenterer de vigtigste lav-emission brændstofkandidater samt potentielle forretningsmæssige rammer, der kan accelerere optag.

  • 15.05 Afrunding

    Troels Ranis, vicedirektør i DI og ansvarlig for DI Energi Henrik Wenzel, professor, SDU Jesper Eeg Knudsen, Manufacturing Director Nordics, Saint Gobain Bertel Maigaard, CEO, BioCirc

    Paneldebat om gassens rolle i fremtidens energisystem

  • 15.35 Netværk i Atrium

    Musik og forplejning. Der lukkes ned for baren 16:15