01.04.18 DI Energi Månedens medlem

ARO Maskinfabrik

I denne måned er ARO Maskinfabrik månedens medlem i DI Energi.

Adm. direktør Michael Sørensen besvarer seks skarpe spørgsmål om, hvem ARO Maskinfabrik er, hvad de har fokus på netop nu, hvordan de arbejder med innovation og hvad deres vigtigste fordel ved at være medlem af DI Energi er.

Foto: ARO Maskinfabrik

Månedens medlem

I DI Energi har vi medlemmerne i fokus. For at give et indblik i medlemmernes verden stiller vi hver måned skarpt på et af vores 400 medlemmer.

Igennem et interview svarer medlemmet på seks skarpe spørgsmål og fortæller om, hvad der optager dem netop nu.
 
Læs også interviews med de tidligere månedens medlemmer

1) Hvem er ARO Maskinfabrik?

Hos ARO producerer og sælger vi et bredt program af beholdere, så som varmtvandsbeholdere, lagertanke samt tanke til affaldshåndtering. Vi producerer standardbeholdere fra 85 til 5000 liter, men producerer også gerne beholdere efter kundens ønsker og krav. ARO kan producere tanke og beholdere op til 150.000 liter.

ARO Maskinfabrik A/S har mere end 70 års erfaring og kompetencer inden for fjernvarmeområdet. I løbet af de sidste 40 år har ARO primært beskæftiget sig med produktion og salg af varmtvandsbeholdere og vekslerløsninger.

Igennem de sidste par år har ARO endvidere arbejdet med en større fokus på et dybere og mere specialiseret produktsortiment inden for energisegmentet. Der er investeret i et større standardprogram, både i sort og rustfri stål, el-vandvarmere samt systemer til varmegenvinding.

ARO har bl.a. i samarbejde med Danfoss udviklet en varmegenvindingsunit til opsamling af overskudsvarme fra supermarkeder m.m. Unitten består af 2 bufferbeholdere, veksler, pumper og automatik m.m. Løsningen er en plug and play løsning, som er nem for installatørerne at installere. Unitten forhandles af Danfoss i hele Europa.

2) Hvad optager ARO Maskinfabrik netop nu?

ARO er i gang med en transformation fra rendyrket produktionsvirksomhed til en rådgivning- og salgsvirksomhed. Dette betyder, at der fortsat skal investeres midler og ressourcer i denne udvikling.

Vi er meget optaget at de klimaudfordringer, der ligger foran os. Vi kan og bør gøre noget. Vi har allerede udviklet systemer til en mere bæredygtig varme- og køleproduktion, men vi bliver ofte bremset af afgiftsproblematikken samt investeringslysten hos de private virksomheder.

Vi skal desuden have flyttet fokus over på driftsøkonomien og herunder indreguleringen af de færdige anlæg fremfor en fokusering på den billigste løsning. Et effektivt varme- eller køleanlæg er ofte i længden den klart billigste og bedste løsning for miljøet. De offentlige og private bygherrer burde have større fokus på dette område.

3) Hvordan arbejder I med innovation?

Der bliver større og større fokus og behov for individuelle løsninger. For at kunne tilbyde kunderne de rigtige løsninger må vi til stadighed tilpasse vores produktportefølje.

Vi har de seneste 2 år udvidet vort sortiment markant og kan i dag tilbyde beholderløsninger til stort set alle behov, enten som en standard eller som kundetilpasset løsning. Udviklingen går stærkt, og hos ARO vil vi i fremtiden arbejde endnu mere intenst med integrering af systemer, så man ikke blot leverer en komponent, men en driftssikker løsning.

Vi arbejder desuden på en digitalisering af vores produkter og løsninger, så rådgivere, installatører og bygherrer kan finde de rette værktøjer og løsninger til netop deres projekt. Der efterspørges i dag værktøjer til beregninger og produktudvælgelse, som kan gøre hverdagen lettere for vores kunder. Vi skal blive endnu bedre til at indsamle relevante driftsdata og oplysninger, som kan gøre produktvalget og beregningerne endnu nemmere for alle. Det er desuden vigtigt at kunne følge produkternes energiforbrug, så forbedringer kan iværksættes og evt. fejl kan stoppes i tide.

4) Hvad ser I som jeres største mulighed i de kommende år?

Den grønne omstilling går stærkt. Der er fokus på energirigtige løsninger og med vores mere end 70 års erfaring, kan vi bruge vores store know-how til at rådgive vore kunder til de rette løsninger. Efterspørgslen er der, og vi mærker et øget fokus på totalomkostninger og driftssikre løsninger.
Kunderne har fået øjnene op for, at en beholder ikke blot er en beholder, men at man med den rette løsning kan opnå besparelser på sin varmeregning, sikre den rette afkøling samt gavne miljøet.

Kunderne har fået øjnene op for, at en beholder ikke blot er en beholder, men at man med den rette løsning kan opnå besparelser på sin varmeregning, sikre den rette afkøling samt gavne miljøet. Adm. direktør Michael Sørensen, ARO Maskinfabrik

5) Hvad ser I som jeres største udfordring i de kommende år?

Det danske afgiftssystem sætter desværre en stopper for mange projekter, især for udnyttelse af overskudsvarme. Vi oplever store visioner og tiltag fra Energi- og Klimaministeriet, som også ser store perspektiver for dansk eksport af danske løsninger. Vi ser desværre bare ,at mange af de hjemlige projekter bliver besværliggjort af Skatteministeriet og de ofte lidt indviklede afgiftsregler. 

De virksomheder der kan udnytte overskudsvarme, er ikke eksperter i afgifter osv. De er eksperter i en hel anden produktion, og der lægges deres fokus – de kan have svært ved at sætte sig ind i reglerne og se fornuften i at investere i et anlæg for udnyttelse af overskudsvarme. Der er brug for klare og fremtidssikre regler for brugen af overskudsvarme.

6) Hvad er den vigtigste grund til, at I netop er blevet medlem af DI Energi?

Netværk og samarbejde er vejen frem. Igennem DI Energi får vi et stærkt fagligt netværk, hvor vi som lille virksomhed kan påvirke og følge udviklingen i den danske energisektor. Via DI Energi kan ARO dele viden og erfaringer med andre ligestillede virksomheder.

Vi ser desuden DI Energi som en vigtig faktor i udbredelse af danske energiløsninger i udlandet. Der er et stort potentiale for dansk teknologi i udlandet, og dette vil kunne indbringe store eksportindtægter og fremtidige arbejdspladser.

Fakta om Aro Maskinfabrik

Grundlagt i: 1946 i Odense.

Antal medarbejdere: 10 beskæftiget med salg og rådgivning.

Produkter: ARO har i løbet af de seneste 40 år beskæftiget sig med fjernvarmeområdet, som bl.a. tilbyder standard beholdere og kundetilpassede løsninger.

ARO har fokus på rådgivning, udvikling og salg af løsninger til energirigtig varmeproduktion.

Markeder: ARO arbejder primært i de skandinaviske lande, men har også eksport af produkter og ydelser til Kina.

Fun facts: Sidste år solgte ARO 26 rustfrie varmtvandsbeholdere fra 500 til 5300 liter til et stort 5-stjernet hotelprojekt i Macau, Kina. Beholderne blev produceret i Danmark og efterfølgende sendt i 4 stk. 40 fods skibscontainerne til kunden.

Læs mere om ARO Maskinfabrik på deres hjemmeside.

Anne Lund Wilhelmsen

Anne Lund Wilhelmsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3514
  • Mobil +45 3016 6563
  • E-mail adla@di.dk

Relateret indhold