02.10.18 DI Energi Nyheder

Med energiaftalen er vi godt på vej

Debatindlæg af Troels Ranis, branchedirektør DI Energi og Lars Aagaard, adm. direktør Dansk Energi

I en tid, hvor vi dagligt hører om klimaets kritiske tilstand, og hvor nogle aktører mener, at det eneste svar på klimaudfordringerne er et stop for vækst og velstand, bør vi alle huske på, hvad der skete inden sommerferien. Her indgik alle Folketingets partier en energiaftale, der vil gøre Danmark grønnere og rigere på samme tid. Aftalen er et eksempel på, at der er politisk vilje til at håndtere klimaudfordringerne klogt og i fællesskab på tværs af politiske skel.

Verdensmester i grøn strøm

Med energiaftalen vil vedvarende energi i 2030 dække mere end halvdelen af Danmarks samlede energiforbrug og 100 procent af vores elforbrug. Med udbygningen af tre nye havmølleparker viser vi resten af verden, hvem der er verdensmester i at lave grøn strøm, og hvordan vi får den udnyttet bedre. På samme tid bliver strømmen billigere at bruge. Aftalen sikrer også, at vi bruger vores energi med omtanke og mere effektivt end i dag. Og markedet får en central rolle, så omstillingen sker så billigt som muligt og bidrager med mere innovation og nytænkning i vores energisektor.

Energiaftale sætter rammen

Med energiaftalen kender den danske energibranche bedre den virkelighed, som de fremadrettet skal drive deres forretning i. Den vished havde branchen ikke for få måneder siden, og den er helt afgørende for, at branchen kan blive ved med at udvikle sig og investere til gavn for det danske samfund og den grønne omstilling.

I dag arbejder mere end 73.000 danskere i energisektoren. Og sidste år eksporterede danske energivirksomheder energiteknologi og -services for 85 mia. kr. Alene eksporten af energiteknologi svarer til lidt over 11 procent af den samlede danske vareeksport. Det er europarekord, men andre markeder presser os. Derfor skal vi videre.

Der er fortsat elementer i energiaftalen, som vi venter afklaring på. Det drejer sig bl.a. om den fremtidige støttemodel for vedvarende energi, udbud af energieffektivitet samt brugen af overskudsvarme. Vores medlemmer er klar til at bidrage til at konkretisere initiativerne og føre dem ud i livet.

Næste grønne skridt er udspillet til en klimapakke, der kan tage hul på at gøre vores transportsektor grønnere og reducere energiforbruget og forbruget af fossile brændsler i boliger og mindre erhverv. Og vi ser gerne flere tiltag, der kan skubbe Danmark i en endnu grønnere retning, så vi kan forblive et attraktivt marked for resten af verden, der er på udkig efter fremtidens grønne løsninger og en stærk energimodel, hvor grøn energi og ansvarlig vækst hænger sammen.

I den sammenhæng spiller forskning og udvikling af energiteknologi en nøglerolle for den danske energibranches globale muligheder. Også her skal politikerne have ros for at have lyttet til branchens ønske, så der fra 2024 igen vil blive afsat én milliard kroner til forskning og udvikling. På den korte bane har alle partier bag aftalen et ansvar for at sikre en opadgående kurve i forskningsmidler frem mod 2024. Derfor skal der kæmpes for forskningsmidler til energiområdet, når forhandlingerne om den årlige forskningsreserve snart skydes i gang.

Medvind til grønne løsninger

Med energiaftalen viser Danmark, at der er mod og politisk vilje til at omstille den måde, vi producerer og anvender vores energi på. Det giver håb for flere grønne resultater i fremtiden. Klimaudfordringerne er voldsomme, men ikke uløselige, og med energiaftalen er vi godt på vej. Lad derfor energiaftalen inspirere beslutningstagere i andre lande og internationalt til at følge trop.

 

Dette debatindlæg blev bragt i Børsen den 2. oktober som optakt til Energipolitisk Konference 2018, som afholdes af DI Energi og Dansk Energi den 4. oktober.

Relateret indhold