05.05.21 DI Energi Nyheder

DI Energi Årsdag 2021: Energien i samarbejde – Fremtidens integrerede energisystem

DI Energis Årsdag fandt sted den 27. april 2021. Temaet var ”Energien i samarbejde – Fremtidens integrerede energisystem”, hvor blandt andet anbefalingerne fra sektorkoblingsprojektet blev drøftet.

Sektorkobling kan blive ny dansk styrkeposition

DI Energis formand Claus Madsen slog med de indledende ord fast, at den danske energibranche på trods af et hårdt år med corona, har leveret anbefalinger til implementering af sektorkobling således vi i Danmark kan begynde den næste fase af grøn omstilling. Han understregede, at sektorkobling kan blive en ny dansk styrkeposition og eksportsucces.

Fair CO2-ære

Medlem af Folketinget for Venstre og formand for klima-, energi- og forsyningsudvalget, Carsten Kissmeyer kvitterede positivt for de syv anbefalinger til implementering af sektorkobling og understregede, at Venstre arbejder ud fra et fokus på økonomi, vækst og jobs i den grønne omstilling. Han tilføjede, at det ikke er ligegyldigt hvilken aktør, der får æren for CO2-reduktioner og at dette er et element, som ligger Venstre nært på sinde.

Gennemgribende omstilling kræver handling nu

Formanden og næstformand for Sektorkoblingsprojektet, Lars-Peter Søbye fra COWI og Knud Pedersen fra Andel, fremlagde anbefalingerne til implementering af sektorkobling . Det blev understreget, at vi skal i gang med det samme, hvis vi skal nå at gennemføre en så gennemgribende omstilling og nå i mål i 2030.

Pixibogs-fyrtårne

I paneldebatten om vejen til effektiv sektorkobling blev der givet mere konkrete eksempler på hvordan vi kan koble vores energisystem på en ny og effektiv måde. Det blev understreget, at der allerede er kendt og testet teknologi, som kan implementeres i Danmark og eksporteres til lande, der ligesom Danmark, også skal reducere deres CO2-udledning. Vi har værktøjskassen, eller Pixibogen med danske fyrtårne, som Lars Tveen fra Danfoss beskrev det.

PtX i stor skala

De tre interviewdeltagere fra henholdsvis Ørsted, Copenhagen Infrastructure Partners og Energinet understregede alle det store behov for politisk prioritering af storskala værdikædeprojekter, som f.eks. produktion af grøn brint.

Coming to America

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, inviterede danske virksomheder til at deltage i den grønne omstilling i USA så hurtigt som muligt. Frem mod 2030 vil mulighedernes land investere over 2000 milliarder dollars i infrastruktur og energi, og der bliver især kigget mod lande som Danmark, som viser at økonomisk vækst, jobs og grøn omstilling kan gå hånd-i-hånd.

Energien i samarbejde

Branchedirektør Troels Ranis rundede den virtuelle årsdag af med at understrege, at samarbejdet omkring den grønne omstilling i Danmark skal afspejle omfanget af den forandring og hastighed der kræves for at nå vores klimamål i 2030. Samtidig skal vi fortsat holde fokus på, at virksomheder i den danske energibranche har de bedste rammer til at drive virksomhed og kan tage grøn innovation til nye højder.

Se eller gense DI Energis Årsdag 2021

Klik her
Rikke Sophie Lassen
Skrevet af:

Rikke Sophie Lassen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold