Energipolitisk Konference 2022 begyndte med 'breaking' og valgudskrivelse.

06.10.22 DI Energi Nyheder

Årets Energipolitiske Konference blev skudt i gang med ’breaking’ og valgdebat

Behovet for implementering, handling og øget tempo i den grønne omstilling er en absolut nødvendighed, hvis vi vil håndtere de tre kriser, vi står i – klimakrisen, energikrisen og forsyningskrisen. Det var ønsket og budskabet på tværs af talere på Energipolitiske Konference 2022.

Det vi gør for at afhjælpe den akutte krise, må ikke spænde ben for det, vi skal gøre på langt sigt, sagde DI’s politiske direktør, Emil Fannikke Kiær, ved Energipolitisk Konference, som blev åbnet samtidig med udskrivelsen af Folketingsvalg. En unik politisk ramme for programmet, der krævede svar fra både virksomheder og politikere i forhold til den grønne omstillings rolle i en krisetid.

Ønske fra energibranchen: Øget tempo
Valgets udskrivelse var en oplagt anledning for de deltagende virksomheder til at formulere deres ønsker for energipolitikken i et kommende regeringsgrundlag. Et markant ønske fra konferencen var, at en ny regering går fra ambition og målsætninger til handling og sætter fokus på implementering af de satte mål, for der er stærkt brug for at øge tempoet i den faktiske grønne omstilling. Det skal blandt andet gøres ved at give industrien større ansvar og at lade markedet fungere.

IMG_9964.jpg

Til at formulere konkrete ønsker til et nyt, grønt regeringsgrundlag var inviteret Frederikke Thim Tømmergaard, Head of Corporate Affairs, Siemens Gamesa RE, Ulrik Stridbæk, Vice President og Head of Regulatory Affairs, Ørsted, Charlotte Blou Sand, stifter og CEO, True Energy samt Jan-Christoph Nappierski, Head of Regulatory Affairs, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.

  • Vindindustrien: Fokus på implementering i stedet for flere vidtløftige hensigtserklæringer herunder fokus på at fjerne de mange snubletråde, der er for opsætningen af fx vindmøller både til lands og til vands.
  • Havvind: Fra ambitioner til handling - giv industrien mere ansvar, men hæv barren for kvalitet. 
  • Elektrificering: Den grønne omstilling skal prioriteres i nødvendige formålsparagraffer, konkret skal elektrificeringen fremmes og elnettet skal stabiliseres ved hjælp af skalering af balancemarkeder og sektorkobling.
  • Maritimt: Handlingsplan for grønne korridorer i den maritime sektor både nationalt og internationalt.

Enighed om ønskelisten
Ønskerne blev understøttet af DI’s politiske direktør, Emil Fannikke Kiær, og Green Power Denmarks adm. direktør, Kristian Jensen. Også Ungeklimarådet pegede på behovet for øget hastighed og fokus på implementering bl.a. gennem en fast-track-ordning, så kan få godkendt grønne energiprojekter hurtigere i kommunerne, sagde Ungeklimarådets repræsentant, Yasemin Yavari.

imageuqrrn.png

Det bliver et forsynings- og klimavalg
Ønskerne blev godt modtaget af det politiske panel, der bestod af Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, Rasmus Nordqvist fra SF, Katarina Ammitzbøll fra Konservative og Samira Nawa fra Radikale Venstre.

image46tw.png

I – hvad der formentligt var Danmarks første valgdebat – herskede der heller ingen tvivl om, at dette valg kommer til at handle om energi; både den aktuelle forsyningskrise og tempoet i den grønne omstilling på længere sigt.

Der var enighed om, at den aktuelle forsyningskrise er med til at sætte øget fokus og fart på den grønne omstilling. Samtidig var der en bekymring for, om den akutte krise også kan skade den grønne omstilling ved at rulle mere tilbage til fossile brændsler og ved at sætte markedet ud af kraft, så private investorer mister lysten til at investere. Der var også en bekymring om, hvorvidt der er tilstrækkeligt med kompetencer og arbejdskraft til at gennemføre de mange grønne omstillingsprojekter i praksis i et accelereret tempo over de kommende år.

Udfordringen er enorm
Udfordringens størrelse blev også understreget af Horatio Evers, adm. direktør for BASF Renewable Energy. Koncernen, som er blandt verdens største kemiske virksomheder, bruger umådelige mængder energi og er på udkig efter enhver måde at mindske og effektivisere sit energiforbrug – og at omstille til vedvarende energikilder. Her vurderer koncernen, at Danmark med sine stærke vind-ressourcer har meget at byde på.

image8fpmh.png

Også Jan-Christoph Nappierski fra Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping understregede det store behov i en global skibsindustri, som i dag står vor 3 pct. af de globale udledninger af CO2, og hvis omlægning til grønne brændsler f.eks. gennem Power-to-X vil kræve energi svarende til 200 gange produktionen på den energiø, som for tiden er under planlægning i Nordsøen.

imagevpki.png

Energipolitisk konference 2022 blev afholdt af DI Energi og Green Power Denmark i Industriens Hus den 5. oktober.

Pernille Agerbo
Hans Peter Slente
Skrevet af:

Pernille Agerbo Hans Peter Slente

Relateret indhold