01.02.22 DI Energi Nyheder

Dansk klimadiplomati styrkes

Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi har betydeligt fokus på klimadiplomati. Det kan omsættes til øget eksport for energibranchen.

”Med den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi sætter regeringen kursen for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik i årene frem. Som modsvar til en historisk uforudsigelig verden, præsenterer strategien et nyt værdikompas.”

Sådan præsenteres Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som blev offentliggjort den 31. januar 2022. Strategien centreres om fem nøgletemaer, hvoraf klimadiplomati er det ene. Af strategien fremgår blandt andet, at ”vi mobiliserer grønne strategiske partnerskaber med nogle af klodens store udledere og viser vejen igennem myndighedssamarbejde og partnerskaber med dansk erhvervsliv (...)”.

Grønne partnerskabslande

Strategien udpeger en række danske ambassader til klimafrontposter, som har særligt ansvar for at fremme samarbejdet om klima og grøn vækst på tværs af eksportfremme, myndighedssamarbejde, udviklingsbistand og public diplomacy. Strategien peger yderligere på at skabe og styrke grønne partnerskaber med Indien, Kina, Indonesien, Japan, Sydkorea, Vietnam, Sydafrika og Mexico og at styrke klimasamarbejde med yderligere en række lande, herunder USA.

Lægges hertil Energistyrelsens myndighedssamarbejder med yderligere en række meget interessante eksportmarkeder som Tyskland, Nederlandene, Storbritannien, Frankrig og Polen, har det officielle Danmark god specialviden, adgang og aktivitet på en meget stor del af energibranchens markeder. Det skal eksporten drage nytte af.

Det skal omsættes til eksport

Danske virksomheder udvikler og sælger energieffektive løsninger, vedvarende energi og stærk energirådgivning over hele verden. De viser i praksis den vej, som klimapolitikken handler om, og er dermed en vigtig og anerkendt del af det danske klimadiplomati. Den danske energibranchens eksport står stærkt, og branchens årlige eksport udgør over 100 mia. kroner. Der er meget stor interesse for danske klimaløsninger i udlandet. Med den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi styrkes den officielle danske indsats og det netværk af ambassader, rådgivere og erhvervsinstrumenter, som kan bane vejen for øget eksport. DI Energi arbejder for, at samspillet mellem de officielle og kommercielle aktører og aktiviteter styrkes. Til gavn for klimaet og for energibranchen.

DI Energi hjælper medlemmerne på vej

DI Energi arbejder løbende på at udvikle eksportinstrumenter og den samlede eksportstrategi for energibranchen. Vi arbejder målrettet for at gøre myndighedssamarbejder og det øvrige klimadiplomati tilgængeligt og praktisk nyttigt for energibranchens virksomheder. Vi søger dialog med relevante ambassader for at sikre, foreslår og gennemfører eksportfremmende indsatser og formidler viden og markedsinformation til medlemmerne. Vi medvirker til at gøre netværket af udstationerede danske energi- og klimarådgivere kendt og tilgængeligt for virksomhederne i en række målrettede landeindsatser og aktiviteter – og samlet på den årlige ”Green Energy Export Day i august.

Medlemmer har mulighed for at holde sig ajour med alle vores aktiviteter hjemmesiden – og endnu nærmere ved at tilmelde sig DI Energis markedsnetværk. Kontakte chefkonsulent Hans Peter Slente, hps@di.dk.

Relateret indhold