Colourbox
11.03.22 DI Energi Nyheder

Hold dig opdateret på den aktuelle forsyningssituation

Forsyningssituationen udvikler sig hastigt. Dansk Industri følger udviklingen tæt, bidrager med løsninger og er i dialog med vores medlemmer.

Situationen i Ukraine ændrer sig hele tiden, og det giver anledning til mange spørgsmål omkring den danske energiforsyning. For kan vi løbe tør for gas – og hvornår? Hvad sker der, hvis Rusland lukker for gassen, hvad er den langsigtede plan, og hvad kan du som virksomhed gøre her og nu?

Vi samler her et overblik over, hvor du kan holde sig opdateret om den aktuelle forsyningssituation.

Dansk Industri følger situationen og opdaterer løbende på vores online platforme.

Energipriserne slår gnister i marts

Energipriserne stiger til nye højder, og status er, at naturgasprisen sætter rekord og er steget 153 pct. siden 1. marts. Kulprisen er mere end fordoblet på en uge, olieprisen nærmer sig historisk niveau, mens brændstof aldrig har været dyrere. Samtidigt satte elprisen rekord den 8. marts mellem kl. 18 og 19, hvor den ramte 5.207 kr. pr. MWh.

Hvis du vil vide mere, så tryk her.

Hvor meget gas har Danmark til rådighed?

Gaslagrenes fyldningsgrad er fortsat lav både i EU og i Danmark.

På europæisk plan har gaslagrene på nuværende tidspunkt en gennemsnitlig fyldningsgrad på 27 pct., mens de danske gaslagre har en fyldningsgrad på 42 pct.

Med en snarlig overstået fyringssæson står opfyldningen af gaslagrene for døren og den nuværende usikkerhed i forsyningen af naturgas, bliver central at følge. I et udkast fra Kommissionen er ambitionen, at de europæiske gaslagre senest d. 30. september skal have en fyldning på 90 pct. fra de nuværende 27 pct.

Det er fornuftigt, oplyser Dansk Industri i en pressemeddelelse den 8. marts 2022, men der bliver brug for store investeringer i den forbindelse, og vi skal regne med, at energipriserne vil være på et meget højt niveau.

Hvordan kommer vi helt fri af russisk gas?

Her og nu skal der energieffektiviseres, der hvor det muligt. Det gælder både i industrien og i de private hjem. Dansk Industri har foreslået, at Erhvervspuljen åbnes, og gasreduktioner tilgodeses i ansøgningsprocessen.

Derudover skal der fart på udbygningen med vedvarende energi herunder biogasproduktionen. Og så skal de mange barrierer, som i dag hindrer og bremser etableringen af vindmøller på både land og vand samt solceller i hele EU, fjernes. Hvis du vil vide mere om, hvordan Dansk Industri vil fremme grøn strøm, kan du læse med her.

Vil du vide mere?

DI hjælper medlemmer med at forstå konsekvenserne af udviklingen i krigen for deres forretningsaktiviteter og medarbejdere. Læs mere på: https://www.danskindustri.dk/ukraine/

Energistyrelsen har samlet de hyppigst stillede spørgsmål om energiforsyningen, som de opdaterer løbende. Læs mere på: https://ens.dk/ansvarsomraader/forsyning/faq-om-energiforsyning

Pernille Agerbo
Skrevet af:

Pernille Agerbo

Relateret indhold