COLOURBOX

12.04.22 DI Energi Nyheder

Myndighedssamarbejdet med Ukraine på energiområdet er vigtigere end nogensinde

Siden 2014 har Danmark haft et strategisk energisamarbejde med Ukraine. Trods den brutale invasion fra Rusland fortsætter arbejdet, og det er penge til brændsel og energirådgivning, der står på to-do listen.

Den russiske invasion af Ukraine har givet massive ødelæggelser i hele landet, og det ukrainske energisystem er iblandt det, der er hårdt ramt af krigen. Derfor har Klima-, energi- og forsyningsministeriet arbejdet for at få etableret en fælleseuropæisk mekanisme, så EU’s medlemslande kan sende donationer direkte til energisektoren i Ukraine.

Det er nu lykkedes, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse den 8. april 2022.

Ministeriet oplyser bl.a., at her og nu bliver pengedonationerne brugt på brændsel, så der kan produceres el og varme til det ukrainske folk, og når situationen igen bliver stabil vil der blive igangsat et større genopretningsarbejde af energisystemet, hvor energirådgivning vil være i højsædet.

I første omgang har Danmark doneret 4 mio. kr., som skal ses som første skridt i den samlede indsats for at sikre Ukraines energisystem, som på sigt skal blive en udvikling af energisystemet mhp. at nå Ukraines mål for energi, energieffektivitet, modernisering af fjernvarme, men også energiuafhængighed vil være på to-do listen.

Energistyrelsen er til stede lokalt i Ukraine, hvor der er etableret et projektkontor i Lviv, godt 550 km. fra hovedstaden, Kyiv.

Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), oplyser i pressemeddelelsen, at kontoret bl.a. ”rådgiver om, hvordan Ukraine kan opretholde forsyningen under krigen”.

Det har været en central del af samarbejdet siden 2014 at hjælpe Ukraine med at styrke investeringsmiljøet, og på den måde gøre det mere attraktivt at investere i bæredygtige energiløsninger.

Vil din virksomhed hjælpe?

Dansk Industri er i tæt dialog med den ukrainske ambassade i Danmark om, hvordan dansk erhvervsliv kan hjælpe Ukraine. Vil din virksomhed også hjælpe, så læs med her.

Invasionen af Ukraine berører mange danske virksomheder, som kan blive påvirket af sanktioner og ufred. DI følger situationen tæt, og står klar til at rådgive om sanktioner, cybersikkerhed og medarbejdersikkerhed. Læs mere her.

Pernille Agerbo
Skrevet af:

Pernille Agerbo

Relateret indhold