Colourbox
06.07.22 DI Energi Nyheder

Juli: Status på energipriserne

Mens frygten for recession får olieprisen til at dykke, fortsætter gasprisen op efter bekymring for norsk strejke og den stadig reducerede gasleverance fra Rusland. Elprisen stiger som følge af mindre vindproduktion og høje udenlands priser. Få en status på energipriserne her.

Gasprisen fortsætter op

Naturgasprisen stiger endnu engang til en aktuel dagspris på 1285 kr. pr. MWh. Således er prisen på naturgas fordoblet på en måned, hvor den i begyndelsen af juni lå på 622 kr. pr. MWh. Den seneste prisstigning kommer i kølvandet på en midlertidig lukningen af tre norske oliefelter som følge af en strejke blandt arbejderne. Dette har ifølge nyhedsbureauet NTB allerede reduceret produktionen af norsk olie og gas, hvor den varslede optrapning af strejken ville have mere end halveret Norges daglige gaseksport. Dette presser et i forvejen udfordret gasmarked, hvor gasleverancerne fra Ruslands gennem Nord Stream 1 fortsat er reduceret med 60 pct.

Senest har den norske regering dog grebet ind for at stoppe strejken, som dermed kun varede et døgn. Begrundelsen for at stoppe strejken har været, at det ville have for store samfundsmæssige konsekvenser for hele Europa. Udviklingen har dog medført, at prisen på naturgas i Europa er den højeste i fire måneder.

Årsgennemsnittet for 2022 ligger foreløbigt på 759 kr. pr. MWh, hvilket er over dobbelt så meget som årsgennemsnittet for 2021. Det vidner om den historisk dyre naturgas.

Figur 1: Naturgasprisen

Danmark rammer EU-målet for fyldning af gaslagre

Fyldningsgraden i de danske gaslagre har oversteget 80 pct. Således er Danmark blandt de få medlemslande i EU, der lever op til beslutningen om, at de europæiske gaslagre skal have en fyldningsgrad på 80 pct. inden den kommende fyringssæson. Sammenlignet med tidligere år ligger den aktuelle fyldningsgrad i de danske gaslagre tilnærmelsesvis på samme niveau. I 2019 og 2020 lå den gennemsnitlige fyldningsgrad i juni hhv. på 83 og 78 pct.

De europæiske gaslagre har på nuværende tidspunkt en gennemsnitlig fyldningsgrad på 60 pct. Europas største gaslagre ligger i Tyskland, Italien og Holland, som har en fyldningsgrad på hhv. 63, 61 og 54 pct.

Figur 2: Fyldningsgrad i Danmark og EU

Elprisen fortsætter op

Ligesom prisen på naturgas er elprisen også steget betydeligt i løbet af juni og fortsat ind i juli. Aktuelt ligger dagsprisen på 1.956 kr. pr. MWh. Denne dagspris fremgår dog ikke af nedenstående figur, da priserne her er opgjort som glidende gennemsnit. Dette viser, at elprisen er fordoblet i løbet af den seneste måned.

Prisstigningerne er forårsaget af lav vindproduktion samt meget høje priser i Tyskland, som også smitter af på elpriserne i Norden. Samtidigt har de stigende naturgaspriser også bidraget til de høje elpriser, som i juli ellers normalt plejer at ligge på et lavt niveau sammenlignet med resten af året.

Figur 3: Elprisen

Et bekymret oliemarked giver lavere priser

Fortsat bekymring for udbudsbegrænsninger og frygten for en global recession præger i øjeblikket oliemarkedet. Som det fremgår af figuren faldt olieprisen til en dagspris på omkring 480 kr. pr. MWh i slutningen af juni. Siden er olieprisen faldet yderligere, hvor den europæiske referenceolie, Brent, onsdag morgen kostede 433 kr. pr. MWh.

Ifølge Goldman Sachs overstiger det globale olieforbrug den globale forsyning, og derfor nærmer olielagrene sig kritisk lave niveauer. Samtidigt advarer finanskoncernen Citigroup om, at oliepriserne kan falde under 70 dollar per tønde i den nærmeste fremtid.

Figur 4: Olieprisen

Faldende benzin- og dieselpris

De faldende oliepriser ses også afspejlet i benzin- og diselpriserne, som er faldet siden topniveauerne i slutningen af juni. Dog er brændsel stadig historisk dyr med aktuelle priser på hhv. 18,4 kr. per liter benzin og 17,3 kr. per liter diesel.

Figur 5: Benzin- og dieselprisen

Fortsat høj kulpris

Prisen på kul ligger fortsat højt med en aktuel dagspris på 385 kr. pr. MWh. På en måned er kulprisen således steget med 17 pct.

Figur 6: Kulprisen

Kvoteprisen holder niveau

Prisen på CO2-kvoter holdes fortsat på et højt niveau. Det seneste toppunkt var i begyndelsen af maj, hvor et ton udledt CO2 kostede 681 kr. Ruslands invasion af Ukraine medførte et fald i kvoteprisen, hvor den sidenhen er steget til en pris på 630 kr. pr. ton.

Figur 7: Kvoteprisen

 

Magnus Larsen
Skrevet af:

Magnus Larsen

Relateret indhold