24.08.22 DI Energi Nyheder

EnergiWatch: DI Energi foreslår ny dansk strategi for energieksport

Der er kraftigt behov for en opdatering af den gældende eksportstrategi på energiområdet. Det mener DI Energi, som torsdag præsenterer en plan herfor.

I 2021 havde Danmark ifølge Energistyrelsen en eksport af energiteknologi og -service på 105 mia. kr., på samme niveau som i året forinden.

Hvis tal skal løftes, er der brug for en ny dansk strategi på området.

Sådan lyder det fra Dansk Industris energienhed, som torsdag vil præsentere sine tanker om en ny strategi i forbindelse med eventen Green Export Day. DI Energi mener således, at der er rum for yderligere eksport af grønne teknologier, services og løsninger.

Troels Ranis er branchedirektør hos DI Energi. Han påpeger, at Danmarks nuværende eksportstrategi stammer fra 2017, og at den trænger gevaldigt til en opdatering, fordi det er en helt anden verden, vi har i dag end dengang.

"Klimadagsordenen er rykket markant siden – det samme er de danske løsninger på området, og samtidigt er energipolitik og forsyningssikkerhed blevet et klart element i sikkerhedspolitikken. Her kan vi bidrage, så derfor beder vi om at få en ny strategi, som retter sig mod de nye muligheder," siger han i en skriftlig kommentar til EnergiWatch.

"Danske virksomheder står med nye teknologier, der per automatik er ’born global’, og det skal vi udnytte – og satse på som land. Vi har en grøn buffet af energibesparende løsninger og -optimering gennem sektorkobling, grøn gas og power-to-X. Vi har enormt stærke vindkompetencer og et nyt vindeventyr på land og i havene omkring os," tilføjer branchedirektøren.

Fem fokusområder

Der er fem overordnede fokusområder, som DI Energis frembringer i sit forslag. De lyder således:

  1. Udvikling af danske kompetenceklynger med fokus på eksport.
  2. Stærke finansielle værktøjer til eksport.
  3. Globale samarbejder og partnerskaber om energi.
  4. Promovering og branding af eksport.
  5. Muligheder for særligt fokus.

"Med den rette eksportstrategi, som vi her giver vores bidrag til, kan vi udvikle dansk erhvervsliv, vækst og arbejdspladser og samtidigt bidrage til global klimaneutralitet," vurderer Troels Ranis.

Green Energy Export Day arrangeres af DI Energi i samarbejde med Green Power Denmark, Fjernvarmestyrelsen, DBDH, State of Green, Energistyrelsen og Eksportrådet.

Læs artikel på EnergiWatch her.

Skrevet af:

MATHIAS JULIUS FALKENGAARD

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold