11.01.23 DI Energi Nyheder

Den amerikanske drøm er grøn som aldrig før, og der er Danmark med

Ambitionsniveauet for samarbejdsvillighed og gode hensigter mellem USA og Danmark på brint og Power-to-X er tårnhøje.

Det blev der skrevet under på i Partnerskabsaftalen, US-Denmark Green Hydrogen Alliance, hvor Statsminister, Mette Frederiksen, deltog i offentliggørelsen, sammen med blandt andet Udenrigsministeriet, DI, Brintbranchen og Dansk Erhverv, som en del at et stort erhvervsfremstød i USA, sidste år i september.

De høje ambitioner og massive investeringer, skal drive indsatsen for at løsrive sig fra den fossile energi. Det skaber store eksportmuligheder for danske virksomheder, der kan bistå USA i den grønne omstilling. Det handler ikke mindst om grøn brint og Power-to-X (PtX), hvor den danske industri har unikke forudsætninger for at lykkedes. Dertil har Præsident Biden underskrevet Inflation Reduction Act, og asfalteret den amerikanske motorvej for grøn omstilling.

I dag produceres der 35 GW vindenergi alene i Texas ud af USA's samlede produktion af vindenergi på 135 GW. Med hensyn til brint forventes det, at Texas ikke kun bliver den ledende delstat i USA, men reelt bliver den ledende aktør i hele verden som følge af, at Texas besidder en betydelig olie- og gasinfrastruktur foruden vindkraft til at udnytte brintmulighederne.

Formålet med ovennævnte alliance er at gøre den handelsmæssige bro mellem USA og Danmark kortere. Danske virksomheder skal have lettere ved at etablere sig i USA, og bistå de lokale virksomheder og organisationer i omstillingen via brint og PtX. Danske og amerikanske aktører skal lettere kunne dele viden og erfaringer om produktion, opskalering og implementering af grønne brintløsninger. 

Disse gode hensigter følger vi op på med en delegationstur til Texas fra d. 6-10. marts, 2023. Hvis du vil med på rejsen, i mere end en forstand, kan du læse nærmere her: Bliv del af dansk eksportfremstød for vindenergi og PtX til Texas den 6.-10. marts 2023 (danskindustri.dk)

Relateret indhold