Esbjerg hydrogen plant 3D render courtesy of H2 Energy Esbjerg ApS

25.10.23 DI Energi Nyheder

ABB bygger videre på sin ekspertise inden for PtX i samarbejde med H2 Energy

ABB er blevet engageret af den danske virksomhed H2 Energy Esbjerg ApS til at levere grundlæggende elektrisk design af det elektriske system fra net tilslutnings punktet til elektrolyseanlæggene, samt øvrigt procesudstyr på deres 1 GW brintproduktionsanlæg i Esbjerg og brintdistributions facilitet i Fredericia.

Med dette projekt vil ABB bygge videre på ekspertisen inden for Power-to-X-sektoren (PtX) til udvikling af grøn brint, som allerede omfatter samarbejder i Sverige, Norge og andre steder i Danmark. Anlægget, der er blandt de største brintanlæg i Europa, skal producere op mod 90.000 tons brint om året, hvilket er svarende til omkring 1,9 millioner tønder olie.

”H2 Energys projekt i Esbjerg og Fredericia er et af de bedste danske eksempler på den position, Danmark har i den Europæiske energiomstilling. Projektet står på ryggen af imødekommende erhvervsvenlighed fra kommunerne og visionære syn på fremtidens grønne omstilling af tung industri og transport med de private aktører bag. For en udvikler som H2 Energy handler det om at minimere risici ved utrolig mange facetter omkring et anlæg. Med en stærk kapacitet som ABB om bord til at designe det elektriske system fra start til slut, er projektet i gode tekniske hænder,” udtaler Troels Ranis, Branchedirektør i DI Energi.

I DI Energi kan vi kun bifalde dette stærke partnerskab mellem to centrale medlemmer, og vi vil i tillæg fortsat gå i brechen for at fjerne den mest centrale risiko, ikke bare for H2 Energys projekt, men for hele brintindustrien – visheden om en udbygget dansk brintinfrastruktur til Tyskland i drift fra 2028.

PtX-anlægget i Esbjerg, der er planlagt til at skulle være i drift i 2027, skal omdanne vedvarende elektricitet fra havvind og anden grøn energi til grøn brint for at støtte de-karboniseringen af tung industri og vejtransport.

ABB er banebrydende på PtX-markedet

"ABB er fokuseret på at understøtte EU's prioritet om at udvikle vedvarende brint. Vi er i stigende grad aktive på det banebrydende PtX-marked, som er afgørende for at opfylde de globale mål for energiomstilling og for at opnå et lavmissionssamfund i fremtiden," fortæller Per-Erik Holsten, Chef for den Nordeuropæisk organisation hos ABB Energy Industries

Julian O'Connell, Projektdirektør for H2 Energy Esbjerg ApS fortsætter:

"Det var vigtigt at samarbejde med en virksomhed, der har viden om styring af energiforbrug og optimering af energieffektivitet under grøn brintproduktion. Det er også afgørende at sikre, at vi har en pålidelig forsyning af energi til at drifte distributionsfaciliteterne i Fredericia."

H2 Energy Esbjerg  projektet forventes at skabe op til 60 permanente arbejdspladser og levere nok grøn brint til at dække det årlige brændstofforbrug hos mere end 10.000 lastbiler –  omkring halvdelen af alle lastbiler i Danmark.

Det Internationale Energiagenturs Global Hydrogen Review udlægger, at pipelinen af projekter til produktion af lavmissionsbrint stiger med imponerende hastighed, og at den kan nå op på 24 Mt om året i 2030, hvis alle projekter realiseres.

PtX-anlægget i Esbjerg

  • ABB skal levere elteknisk support til H2 Energy Esbjergs brintproduktionsanlæg i Danmark
  • Anlægget på 1 GW skal producere op mod 90.000 tons grøn brint om året, hvilket svarer til ca. 1,9 millioner tønder olie
  • Produktionen skal understøtte dekarbonisering af tung industri og vejtransport

ABB

ABB er teknologisk førende inden for elektrificering og automation, der muliggør en mere bæredygtig fremtid med effektivt brug af ressourcer. Ved at forbinde teknisk knowhow og software optimerer vores løsninger den måde, hvorpå ting fremstilles, transporteres, drives og betjenes. ABB bygger på mere end 130 års ekspertise, og deres ca. 105.000 medarbejdere brænder for at udvikle løsninger, der kan accelerere den industrielle transformation.

Henrik Skou

Henrik Skou

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3540
  • Mobil +45 2829 4981
  • E-mail hesk@di.dk

Relateret indhold