18.12.23 DI Energi Nyheder

Ny europæisk undersøgelse: Flere store lande er skeptiske, når det kommer til den grønne omstilling af energi

Store lande som Tyskland og Frankrig sakker bagud, når det kommer til borgernes støtte til den grønne omstilling af energi. Det viser en ny europæisk undersøgelse gennemført i 26 lande.

På tværs af landene er kun 66 pct. positive, og det vækker bekymring hos energi- og fibernetkoncernen Andel. Adm. direktør Jesper Hjulmand opfordrer til, at politikere, branche og organisationer står sammen om at informere og involvere borgerne i grøn omstilling af energi.

Næsten hver anden borger i Tyskland og Frankrig er enten negative overfor den grønne omstilling af energi eller har ikke en holdning til den. Det gør de to lande til nogle af de lavest rangerede på tværs af 26 europæiske lande.

Det viser en ny undersøgelse, som klarlægger europæernes holdning til den grønne omstilling. Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Norstat på vegne af Andel.

I alt har cirka 26.000 europæere i alderen 18-65 deltaget i undersøgelsen, som også sætter fokus på deres holdninger til et potentielt naboskab til vindmølle- og solcelleparker.

“Det er både bemærkelsesværdigt og bekymrende, at den største modstand mod den grønne omstilling af energi findes i de mest folkerige europæiske lande. Tænk bare på de sidste år, hvor befolkningerne i de store EU-lande om nogen har været ramt af ekstremt høje energiregninger og stadig er dybt afhængige af fossile brændstoffer. Det er helt afgørende, at vi i Europa får skabt stabilitet og sikrer forsyningssikkerheden”, udtaler Jesper Hjulmand, administrerende direktør, Andel.

Omstillingen kræver store investeringer og bred opbakning

Den grønne omstilling af energi er ikke alene et spørgsmål om at ændre energiformer. Omstillingen omfatter et kæmpemæssigt bygge- og infrastrukturprojekt på tværs af Europa. Det kommer til at tage år og kræver massive investeringer. Derfor er der brug for, at alle de europæiske lande tager ansvar og aktivt inddrager borgerne for at sikre en vellykket grøn omstilling. Undersøgelsen viser, at barriererne ved at bo nær vindmøller især handler om støjgener og frygten for søvnforstyrrelser. Når det kommer til solcelleanlæg, går bekymringerne primært på potentiel påvirkning af natur og dyreliv.

"Borgerne såvel som Kommunerne spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og det er meget vigtigt, at de lokalsamfund, der lægger jord til solceller og vindmøller får gavn af det. I december fik vi en dansk politisk aftale, der nu har skabt bedre vilkår for kommuner og borgere blandt andet i form af større kompensationer til dem, der bor tæt på møllerne og solcellerne. Men vi skal have alle EU-lande med, og derfor har vi et fælles europæiske ansvar for at få de forskellige befolkninger med lokalt," siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Forskellig opbakning på tværs af landegrænser

De europæiske befolkningers opbakning varierer meget. Undersøgelsen peger på, at der generelt i mindre lande er større opbakning til den grønne omstilling end i større lande. Kroatien er det land i Europa, der med 80% er de mest positive overfor grøn omstilling af energi. Herefter kommer danskerne med 79%, mens Portugal indtager tredjepladsen med 75%.

“Det glæder mig naturligvis, at danskerne gerne vil den grønne omstilling. Den tendens ser vi også i flere andre lande. Jeg tror i høj grad, at det skyldes, at både politikere, virksomheder og borgere tager et fælles ansvar. Det er helt afgørende, at vi hjælper hinanden med at finde ud af, hvordan vi bliver gode naboer til den grønne omstilling i fremtiden. Og at vi gennem god dialog og medindflydelse giver borgerne mulighed for at tænke med. Her tror jeg, at der ligger en vigtig læring og et stort potentiale på tværs af hele Europa,” fortæller Jesper Hjulmand.

Modsat landestørrelse, er der meget lille forskel på opbakningen til den grønne omstilling på tværs af aldersgrupper. I aldersgrupperne 18-29-årige og 30-60-årige er opbakningen meget sammenlignelig, hvilket blot øger behovet for tæt samarbejde og for at tage fælles ansvar.

Udvalgte resultater fra undersøgelsen

  • Mest positive overfor grøn omstilling af energi: 80 % Kroatien, 79 % Danmark og 75 % Portugal
  • Mindst positive overfor grøn omstilling af energi: 45 % Tjekkiet, 51 % Estland og 54% Frankrig
  • Tre primære årsager til negativ indstilling overfor vindmølleparker nær bolig: støjgener, påvirker natur- og dyreliv og søvnforstyrrelser
  • Tre primære årsager til negativ indstilling overfor solcelleparker nær bolig: påvirkning af natur- og dyreliv, genskin og refleksioner, der generer mig, og ødelæggelse af egen udsigt

Fakta om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget af Norstat og Norstats partners europæiske paneler for Andel.
  • Alle nationale stikprøver bestod af minimum 1.000 udvalgt baseret på nationalt repræsentative kvoter.
  • Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten er gennemført i følgende europæiske lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Belgien, Østrig, Holland, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Kroatien, Storbritannien, Irland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Ungarn, Bulgarien, Tjekkiet, Rumænien, Slovakiet og Slovenien.
Johan Hegaard Liborius
Skrevet af:

Johan Hegaard Liborius

Relateret indhold