08.03.23 DI Energi Nyheder

Energipolitisk Forum: Fokus på mere fjernvarme i Danmark

Hurtigere udrulning af fjernvarmen blev sat under lup til DI Energis Energipolitisk Forum – ’Mere fjernvarme’.

Sammen med DI Byggeri og Dansk Fjernvarme afholdte DI Energi den 8. marts det andet møde i rækken  ’Energipolitisk Forum’ under temaet "Mere fjernvarme".

Energipolitisk Forum bragte en række af sektorens førende virksomheder, eksperter og interessenter sammen med formålet om at diskutere og give input til, hvordan vi sikrer en hurtigere udrulningen af den grønne fjernvarme frem mod 2030.

Vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen, lagde ud med at sætte den politiske ramme med et overblik over regeringsgrundlagets mål og indsatser for udrulningen af fjernvarmen.

På baggrund af oplægget debatterede arrangementets deltagere, hvilke tiltag der kan bidrage til at øje tempoet i fjernvarmeudrulningen. Her blev blandt andet de politiske rammer og regler for fjernvarmeområdet diskuteret, hvor også manglen på arbejdskraft, erhvervsuddannelser og forsyningskæder blev berørt.

Under overskriften ’Overskudsvarme og andre nye varmekilder’ præsenterede Rasmus Abildgaard, Vice President i Danfoss deres seneste rapport om potentialerne i overskudsvarme i Europa. Analysen viser blandt andet, at der i Danmark hvert år forsvinder overskudsvarme svarende til 11,4 terawatt-timer strøm. På nuværende tidspunkt bliver 13 pct. af Danmarks overskudsvarme udnyttet, og kun 3 pct. af fjernvarmen består af overskudsvarme.

I vejen mod en grøn fjernvarmesektor i 2030 spiller overskudsvarmen en vigtig rolle. Budskabet er soleklart: Der er behov for en national strategi for overskudsvarme for at indfri potentialerne.

Herefter gav Samir Abboud, CEO i Innargi, en tour-de-force i geotermi og dens rolle i fremtidens fjernvarme. Med de indledende ord ’Geotermi-toget har forladt perronen – velkommen ombord!’ var scenen sat. Samir gav en indflyvning i Innargis forretningsmodel og de nuværende projekter. Potentialet i geotermi er stort, og reguleringen er sågar også på plads - Innargi er klar til at forsyne danskerne med geotermisk varme.

Efter en spændende og givende dag med interessante diskussioner og oplæg takker DI Energi alle deltagere for indsigt og input til det videre energipolitiske arbejde. Vi ser frem til at følge op på de mange gode ideer og forslag, der blev præsenteret under arrangementet og arbejdet for en hurtig udrulning af grøn fjernvarme.

Se de øvrige arrangementer i møderækken ’Energipolitisk Forum’ her. Se regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” her.

Magnus Larsen
Skrevet af:

Magnus Larsen

Relateret indhold