09.06.23 DI Energi Nyheder

Status på energipriserne: rekordstor produktion af vedvarende el i Europa

Elprisen er generelt lav efter en rekordstor produktion af vedvarende el på tværs af Europa. Olieprisen stiger efter udmelding fra OPEC+ om nedskæringer i produktionen. Naturgasprisen stiger en smule i frygt for varm og tør sommer i Europa. DI Energi giver dig en status på energipriserne her.

Elprisen er fortsat lav efter periode med rekordstor produktion fra VE

imagey2jj.png

Elprisen har generelt været lav de seneste uger. Den foreløbige gennemsnitspris for juni ligger på 578 kr. pr. MWh, hvilket er 8,7 pct. højere end gennemsnittet for maj, der endte på 532 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet for DK1 og DK2 ligger i øjeblikket på henholdsvis 734 og 650 kr. pr. MWh. I 2022 endte årsgennemsnittet på 1.596 kr. pr. MWh.

Den lavere elpris skyldes hovedsageligt, at elproduktionen fra vind- og solenergi de seneste uger har været rekordstor. I maj måned producerede vind og sol mere strøm end fossile brændsler i EU, hvilket er første gang nogensinde. Det viser data fra Ember. Samtidig har naturgasprisen været lav i samme periode, hvilket har bidraget til de lavere elpriser.

Naturgasprisen stiger en smule

imagevrto4.png

Naturgasprisen er fortsat lav trods en mindre stigning de sidste par dage. Månedsgennemsnittet for juni ligger foreløbigt på 189 kr. pr. MWh, hvilket er et fald på 23,2 pct. sammenlignet med maj, hvor månedsgennemsnittet endte på 246 kr. pr. MWh. Den 3. juni endte gasprisen på 181 kr. pr. MWh, hvilket er den laveste dagspris siden den 21. maj 2021. Siden da er gasprisen steget igen til omtrent 200 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet ligger nu foreløbigt på 354 kr. pr. MWh, hvilket er meget nært årsgennemsnittet for 2021, der endte på 349 kr. pr. MWh. Sammenlignet med 2022, hvor gennemsnitsprisen endte på 930 kr. pr. MWh, er det foreløbige årsgennemsnit for 2023 62 pct. lavere.

Den lave gaspris skyldes blandt andet en lavere efterspørgsel, høje fyldningsgrader i de europæiske gaslagre, samt en stor import af LNG til Europa. De næste par uger vil importen af LNG dog være faldende, blandt andet som følge af vedligeholdelse af en LNG-terminal i Frankrig. Samtidig er der planlagt vedligeholdelse på norske gasfelter, hvilket også vil sænke udbuddet midlertidigt. Fyldningsgraden i de danske gaslagre var den 6. juni på 77,5 pct., imens de den samme dag lå på 70,5 pct. for EU generelt.

Stigningen i gasprisen de sidste par dage skyldes sandsynligvis udsigterne for varmt og tørt vejr i Europa, der ligesom sidste sommer kan sætte energisystemet under pres. Med mangel på vand til vandkraft og nedkøling af kraftværker, samt højere energiforbrug til køling af bygninger, kan efterspørgslen på gas dermed stige henover sommeren.

image6uzbk.png

Olieprisen stiger efter OPEC+ nedskæringer

imageannhf.png

Olieprisen er de seneste par dage steget en smule. Det foreløbige månedsgennemsnit for juni ligger på 310 kr. pr. MWh, hvilket er 1,3 pct. højere end gennemsnittet for maj, der endte på 306 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet for 2023 ligger nu på 328 kr. pr. MWh, hvilket er 22,3 pct. lavere end gennemsnittet for 2022, der endte på 422 kr. pr. MWh.

Stigningen i olieprisen skyldes blandt andet, at Saudi Arabien og andre lande i OPEC+ har meldt ud, at de skærer i produktionen. Mere specifikt vil Saudi Arabien skære deres produktion med 1 million tønder om dagen i juli sammenlignet med juni. Det skriver Reuters. At olieprisen trods dette forbliver relativt lav skyldes sandsynligvis lavere global efterspørgsel.

Kulprisen i takt med gasprisen

imageia3df.png

Kulprisen er ligeledes steget en smule de sidste par dage efter et dyk i slutningen af maj. Kulprisen er dog fortsat lav, idet gennemsnittet for juni indtil videre ligger på 104 kr. pr. MWh. Det er et fald på 13,3 pct. sammenlignet med maj, hvor gennemsnittet endte på 120 kr. pr. MWh. Det foreløbige årsgennemsnit ligger nu på 139 kr. pr. MWh, hvilket er 54,1 pct. lavere end gennemsnittet for 2022, der endte på 303 kr. pr. MWh. Årsgennemsnittet for 2021 var 111 kr. pr. MWh.

Stigningen i kulprisen skyldtes især et spring i gasprisen og forventes at være midlertidigt. Den generelt lavere kulpris skyldes fortsat lavere efterspørgsel grundet de lavere naturgaspriser, samt lavere end forventet import af kul til Kina.

Kvoteprisen igen opadgående efter periode med stort fald

image8it3.png

Efter en periode hvor kvoteprisen har været nedadgående er den igen steget de seneste par dage. Månedsgennemsnittet for juni ligger indtil videre på 593 kr. pr. ton, hvilket er 10,8 pct. lavere end gennemsnittet for maj, der endte på 665 kr. pr. ton. Det foreløbige årsgennemsnit er dermed faldet til 694 kr. pr. ton, hvilket er 14,5 pct. højere end gennemsnittet for 2022, der endte på 606 kr. pr. ton.

Kvoteprisen var i maj måned faldende i takt med bl.a. naturgasprisen og en generelt lavere efterspørgsel på energi. De seneste par dage er den dog steget igen, sandsynligvis som resultat af den mindre stigning i energipriserne i samme periode.

Laura Nørgaard Lund
Magnus Larsen
Skrevet af:

Laura Nørgaard LundMagnus Larsen

Relateret indhold