15.10.24 DI Energi Nyheder

PODCAST: Mere grøn strøm

I energi- og klimapodcasten ’Energi til Fremtiden’ sætter DI Energi sammen med medlemsvirksomheder og erhvervsmediet Business Review fokus på morgendagens grønne udfordringer og muligheder. I det nyeste afsnit dykker vi ned i MERE GRØN STRØM – for vi må og skal have det maksimale ud af havvinden.

Politikerne satte i april 2024 gang i danmarkshistoriens største havvindudbud, hvor store virksomheder skal byde ind på opgaven med at opføre seks store havvindparker i Nordsøen, Kattegat og Østersøen. De seks gigawatt havvind er mastodontisk.

På bare seks år ønsker den danske stat at bygge mere end dobbelt så meget havvindenergi, som der er blevet bygget de sidste tre årtier. Det kæmpe udbud sker dog på et tidspunkt, hvor havvindseventyret i dele af Europa og USA har været ramt af modvind – og det er blandt andet et emne, der bliver diskuteret i dette podcastafsnit.

- Det er ikke fordi, vi ikke er nået langt over de sidste 30 år i Danmark, hvor vi tilbage i 1991 etablerede den første havvindmøllepark i Danmark nær Vindeby. Men vi står et helt andet sted i dag. Både i skala, men også markedsmæssigt på havvind. Nødvendigheden af meget mere havvindproduktion, det tror jeg står klart for de fleste efter den russiske invasion af Ukraine, hvor vi har brug for at få meget mere grøn energi i spil, og havvind er en af de helt store leverandører af den grønne energi, som vi har brug for fremadrettet, udtaler Troels Ranis, vicedirektør og branchedirektør i Dansk Industri

At vi har brug for meget mere grøn energi i fremtiden er en realitet, og med det bliver et balanceret energisystem på tværs af Europa enormt afgørende for at kunne indpasse vedvarende energi og gøre Europa uafhængige af andre magter, og det italesætter Hanne Storm Edlefsen, Direktør for Megaprojekter Udvikling i Energinet, således igennem podcasten:

- Det her med at kunne balancere et system på tværs af Europa er enormt afgørende for at kunne indpasse vedvarende energi i resten af Europa. Så vi kan ikke nøjes med at løse det herhjemme. Vi skal faktisk kunne løse den her klimakrise på tværs af grænserne også. Der er de her forbindelser til hinandens lande bare afgørende. Især hvis vi skal ind og være mindre afhængige af både de fossile, men ikke mindst nogle af de lande, der sidder på noget af det fossile. Men i højere grad baseres på det vedvarende, som vi har her i Norden. Der ligger Danmark altså i et smørhul, man kunne kalde Danmark ’Energiens Silkeveje’, udtaler Hanne Storm Edlefsen, Direktør for Megaprojekter Udvikling i Energinet.

Statsstøtte vs. den åbne markedsøkonomi

Internationale markeder, stigende renter og inflation er også emner igennem podcasten, da blandt andet sidstnævnte har presset vindprojekter de seneste år, og flere projekter har været ramt af forsinkelser eller er blevet decideret droppet grundet de stigende omkostninger i hele værdikæden, og her spiller markedsvilkårene en afgørende rolle.

- Jeg kun kan tage det på kabelsiden. Men det vil være umuligt for mig at sælge et kabel i Kina eller i Korea, fordi de har meget store statsstøtte interesser i selskaber i de lande. Men i Europa har vi en åben markedsøkonomi, og hvis du ellers spiller inden for rammerne af det åbne marked i Europa, så kan de jo godt komme herover og vinde projekter på basis af en lavere omkostning og måske ikke med det hensyn til sociale- og miljømæssige investeringer, som vi er nødt til at tage in mente i Europa, udtaler Michael C. Hjort, Executive Vice President i NKT

Michael C. Hjort fortsætter:

- Så der er en ubalance, og vi skal bare være klar over, at den er der, og vi skal også være klar over, at den vil have en betydning for, hvordan Europa ser ud om 20-30 år. Hvad det er for en type jobs, vi har. Vi kan jo ikke overleve i Europa, ved at klippe håret på hinanden. Så der skal være noget, der skaber værdien på den lange bane.

Værdiskabelsen på den lange bane tager Ulrik Stridbæk, Vice President, Head of Regulatory Affairs i Ørsted videre i diskussionen:

- Markeder uden for Danmarks grænser er afgørende. Altså de her skridt med, og med de størrelser, vi taler om, der bliver dansk energipolitik et spørgsmål om internationalt samarbejde og muligheden for at transportere energien og muligheden for at tale med andre lande og andre forbrugere om, hvordan vi får det her udnyttet, udtaler Ulrik Stridbæk, Vice President, Head of Regulatory Affairs i Ørsted

*
Afsnittet gæstes af:

  • Ulrik Stridbæk, Vice President, Head of Regulatory Affairs i Ørsted
  • Michael C. Hjort, Executive Vice President i NKT
  • Hanne Storm Edlefsen, Direktør for Megaprojekter Udvikling i Energinet
  • Troels Ranis, vicedirektør og branchedirektør i Dansk Industri

Du kan lytte til afsnittet HER.

I alt udkommer vi med fem afsnit af ’Energi til Fremtiden’ i løbet af efteråret 2024. Tredje og forrige afsnit handlede om EKSPORT, og det kan du læse mere om HER.

*

ENERGI TIL FREMTIDEN

Energi til Fremtiden er en podcast, der dykker ned i de mest aktuelle og betydningsfulde emner inden for energisektoren. Gennem engagerende samtaler med eksperter, beslutningstagere og danske grønne virksomheder udforsker podcasten de udfordringer og muligheder, der ligger i overgangen til en bæredygtig og grøn fremtid. Formålet er at oplyse, inspirere og skabe debat om, hvordan vi bedst navigerer i denne komplekse, men nødvendige omstilling.

Relateret indhold