24.02.25 DI Energi Nyheder

Tyskland er energibranchens vigtigste partnerland

I går var tyskerne ved valgurnerne, og der er god grund til at følge med i det tyske politiske landskab for den danske energibranche. Tyskland er nemlig vores vigtigste eksportmarked, og i en tid med høje energipriser og pres på forsyningssikkerheden er der store muligheder på det tyske marked.

Tyskland er Danmarks største eksportmarked for energiteknologi med en årlig eksportværdi på omkring 13 mia. kroner. De danske energivirksomheder har et stærkt fodfæste i Tyskland med lokale salgs-, fremstillings- og serviceselskaber. Eksporten af energiteknologi og -løsninger til Tyskland er bredt sammensat – med vindkraft som det dominerende teknologiområde.

– Vi værdsætter det dansk-tyske energisamarbejde højt. Det er med til at styrke udvikling, konkurrenceevne og forsyningssikkerhed i både Danmark og Tyskland. Det er en særlig glæde at se, hvordan flere tyske delstater engagerer sig direkte med Danmark i et myndighedssamarbejde om energi, hvor de henter inspiration fra Danmark til grønne løsninger, blandt andet inden for energiplanlægning, fjernvarme og energieffektivisering, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Muligheder i en tid med høje energipriser

Siden starten af krigen i Ukraine har energipriserne i Europa været høje, og Tyskland, som tidligere var stærkt afhængig af russisk gas, har været særligt hårdt ramt.

Tyskland står nu i en særlig situation med en accelereret omstilling i lyset af både nedlukning af atomkraft i 2022, store udfordringer med gas efter afbrud af de betydelige forsyninger fra Rusland samt den besluttede udfasning af kul.

Derfor ser Tyskland med stor interesse på mange af de grønne teknologier og løsninger, som Danmark benytter, og som danske leverandører udvikler og sælger.

Læs også: Tyskland i 2025: Valg og energipriser øverst på dagsordenen - DI

Det tyske energiforbrug er en efterspørgselsmotor for grøn omstilling

Tyskland er interesseret i at købe energi fra Danmark. Udbygningen af vedvarende energi, herunder havvind, kan bidrage til højere forsyningssikkerhed og mere konkurrencedygtige energipriser – for Danmark, Tyskland og Europa samlet set.

Som en betydelig nettoeksportør af grøn energi i fremtiden er det vigtigt for Danmark at have gode samarbejdspartnere, der kan aftage energien. Her er Tyskland vores vigtigste eksportmarked, da det tyske energiforbrug er en efterspørgselsmotor for grøn omstilling i hele Europas energisystem.

På brintområdet er ny rørinfrastruktur en forudsætning for samarbejdet. På dansk side er der netop opnået politisk enighed om vilkårene for etablering af brintinfrastruktur. Tysklands fortsatte politiske opbakning er meget vigtig for projektet, da det er en forudsætning for fremtidens stærke udbygning med vedvarende energi og udvikling af brintproduktion i Danmark.

DI Energi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde

Udbygningen af energiinfrastrukturen i Østersøen er et godt eksempel på det tætte samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Dette samarbejde er ikke blot vigtigt for forsyningssikkerheden, men også for regionens sikkerhedspolitik.

– Vi har længe arbejdet for udbygningen af energiinfrastrukturen i Østersøen og har en tæt dialog med de tyske myndigheder og tysk erhvervsliv, lyder det fra Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

– Vi håber og regner med, at en ny tysk regering har de samme prioriteter, da energisamarbejde er både forsynings- og sikkerhedspolitik, der bliver mere og mere presserende i Østersøen, fortsætter Troels Ranis.

Få hjælp til at navigere i det politiske landskab

I DI Energi arbejder vi for at skabe de bedst tænkelige rammer for, at vores medlemsvirksomheder kan fortsætte med at levere deres løsninger til eksportmarkederne. Derfor har vi et solidt samarbejde med flere tyske partnere, som kommer vores medlemmer til gavn.

Desuden er DI lokalt tilstede med kontor i Berlin, der hjælper danske virksomheder i gang på det tyske marked med markedsanalyser, selskabsetablering, rekruttering, administration af lokalt selskab og meget mere.

Læs mere om DI i Tyskland her: DI Tyskland | Få hjælp til selskabsetablering, eksport og rekruttering - DI

Nøgletal for Tyskland

  • Danske virksomheder har 1.981 datterselskaber i Tyskland, der beskæftiger 109.075 medarbejdere (2022)
  • Dansk eksport til Tyskland er vokset fra ca. 155 mia. kr. i 2015 til ca. 233 mia. kr. i 2023.
  • Tysklands BNP-vækst ventes at blive på 0,6 pct. i 2025 mod minus 0,1 pct. i 2024.

(Kilde: DI, Danmarks Statistik og Oxford Economics)

Relateret indhold