13.03.25 DI Energi Nyheder

Powering Up: Elektrificering er nøglen til et grønnere og mere konkurrencedygtigt Europa

DI afholdt i går en vellykket medlemsworkshop hos Ørsted, hvor fokus var på den kommende danske EU-formandskabsperiode og centrale energipolitiske dagsordener.

Danmark overtager formandskabet for EU’s Ministerråd fra den 1. juli til den 31. december 2025, hvilket betyder, at den danske regering og ministerier vil lede forhandlingerne om de af Rådets mandater for lovgivning og regulering, der overvejes i løbet af disse seks måneder.

Det danske EU-formandskab er en unik mulighed for at sætte danske aktørers interesser på dagsordenen i en bredere europæisk kontekst, og derfor afholdt vi onsdag den 12. marts en medlemsworkshop hos Ørsted med fokus på det kommende danske EU-formandskab. Formålet med workshoppen var at forberede medlemmerne på de centrale prioriteter før, under og efter det danske EU-formandsskab vedrørende energi samt at sikre input og dialog omkring den europæiske energidagsorden i 2025.

Workshoppen bød blandt andet på oplæg fra DI Energis branchedirektør Troels Ranis, Susanne Bo Christensen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Tord Bjorndal fra Ørsted. Deres præsentationer understregede vigtigheden af samarbejde, de rette regulatoriske rammer og innovation for at accelerere elektrificeringen på tværs af industrier i Europa.

Derudover bidrog workshoppen med værdifuldt input fra danske virksomheder, som vil indgå i DI’s arbejde på den europæiske energidagsorden. Tak til alle virksomheder og organisationer, der deltog i workshoppen, for deres vigtige input, som vi ser frem til at arbejde videre med.

Vores hovedbudskaber på workshoppen

I forbindelse med det danske EU-formandskab vil DI arbejde for at sikre, at konkurrenceevne er den drivende dagsorden, samtidig med at høje grønne ambitioner opretholdes. For at dette kan lykkes, er elektrificering afgørende.

På workshoppen blev det belyst, hvordan energieffektivitet og elektrificering er nøglen til at øge EU’s konkurrenceevne, gøre EU uafhængig af russisk gas og sikre den grønne omstilling.

De seneste år har vi desværre set, at priserne på elmarkedet er blevet meget volatile. Det medfører et usikkert investeringsklima – både for de virksomheder, der sælger vedvarende energi og for de virksomheder, som overvejer at investere i elektrificering af deres virksomhed. Derfor er det afgørende, at energipriserne skal ned, bureaukratiet skal væk, og de grønne løsninger kommer ind.

Sænkning af energipriser gennem udbygning af vedvarende energi og sikring af tilstrækkelige investeringer er essentielle skridt for at skabe økonomisk stabilitet og vækst. Det er afgørende, at vi fortsætter med at tiltrække investeringer til energisektoren for at opnå disse mål.

Udbygning af energiinfrastruktur med den nyeste teknologi vil sikre, at vi har de nødvendige redskaber til at håndtere fremtidens energibehov. Det er altså vigtigt, at vi fokuserer på innovative løsninger for at skabe et robust og effektivt energinetværk.

Billeder fra workshoppen 

Sara Husum

Sara Husum

Konsulent

Relateret indhold