Transparent handel med vestafrikanske kvinder fremmer ligestillingen

  

Ca. 15 mio. afrikanske kvinder arbejder med at samle sheafrugt

Fra frugt til fredagsslik

I ingrediensvirksomheden AAK er sheakerner en vigtig råvare. Men det er også en råvare, som måske ikke umiddelbart siger de fleste ret meget. Alligevel har størstedelen af os højst sandsynligt spist eller brugt produkter, hvor sheafrugten indgår som ingrediens. Fra sheafrugtens kerner kan man nemlig udvinde sheaolie, som anvendes i en lang række almindelige dagligvarer som chokolade, is og kosmetikprodukter.

AAK er førende leverandør af vegetabilske olier og fedtstoffer og blandt de største markedsspillere inden for sheaolie. Virksomheden har derfor påtaget sig et ansvar for at forbedre levevilkårene for de kvinder, som samler sheakernerne.

 

90 pct. af sheaolien

bruges i fødevarer som chokolade og bagværk. De øvrige 10 pct. bruges i kosmetikindustrien til hår-, hud- og make-up-produkter.

En fælde, der gentager sig år efter år

Gennem en årrække har de studeret kvindernes rolle i den traditionelle shea-forsyningskæde. Det har skabt indsigt i nogle af de udfordringer, som kvinderne står overfor.

Kernerne samles op ved håndkraft af kvinderne og bliver herefter solgt på lokale markeder, inden de bliver transporteret ud til kysten for at blive sendt med skib til AAK. Værdikæden består af en lang række mellemmænd, som hver især skal tjene penge på kernerne, og det efterlader kvinderne med en meget lille andel. Og når sæsonen for sheahøst starter i juni, har kvinderne ofte ikke mange penge tilbage fra sidste års salg af sheakerner. Det presser dem til at sælge deres afgrøder til en meget lav pris. En fælde, der gentager sig år efter år. 

" After collecting, boiling and drying the shea kernels, we used to seel them to the middlemen at the local market. But to be honest, it didn't bring us a lot of money ".

Citatperson

Direkte til kilden

I 2009 etablerede AAK forsyningskæden Kolo Nafaso, hvor AAK tegner kontrakter direkte med de kvinder, som indsamler sheakernerne. Ved at fjerne de mange mellemled har AAK mulighed for at støtte kvinderne mere direkte. Samtidig får kvinderne mulighed for at modtage forudbetaling, så de ikke er tvunget til at sælge deres afgrøder til en lav pris. Det sikrer en fast og garanteret indtægt for kvinderne og deres familier.

"During the 4 years I have been receiving pre financing from AAK

I have been able to pay for the schooling of my children. I could afford medicine, and I have been able to build a pig enclosure".

Citatperson

Vækst i Vestafrika

Samarbejdet mellem AAK og de vestafrikanske kvinder er et vigtigt led i arbejdet med at fremme udviklingen i nogle af verdens fattigste lande. For vil man skabe bæredygtig udvikling, så skal kvinderne med.

I dag er ca. 410.000 kvinder med i Kolo Nafaso, som dækker over dele af henholdsvis Ghana, Burkina Faso og Elfenbenskysten. Og tallet er voksende. Ved at handle direkte med AAK er kvinderne sikret en bedre og mere stabil indkomst. Det styrker deres muligheder for at lave mere langsigtede investeringer. Kvinderne får råd til at investere i eksempelvis dyr, landbrug, uddannelse til dem selv og deres børn, frem for at leve fra dag til dag og fra hånden til munden. Og når kvinderne investerer langsigtet, gavner det også lokalsamfundet og hele samfundsøkonomien.

70 pct. af pengene bruges på mere langsigtede investeringer

Investeringer som kvinderne ikke før har kunnet lave.