Verden mangler vanilje

Der produceres for lidt naturlig vanilje. Faktisk så lidt, at hvis man kun brugte ægte naturlig vanilje til smagssætning af fødevarer, så ville det dække ca. 1 pct. af den samlede efterspørgsel - svarende til Tysklands behov. Vaniljebønnerne kommer fra vaniljeorkideen, som dyrkes i tropisk klima på Madagaskar og i Mellem- og Sydamerika. Dyrkning af vaniljebønner er arbejdskrævende og med skrøbelige processer, der udføres ved håndkraft. Det gør udbuddet begrænset, og vanilje er derfor et af verdens dyreste krydderier.

Der produceres kun naturlig vanilje nok til at dække 1 pct. af verdens efterspørgsel

Vanilje med andre metoder 

Vanilje er en efterspurgt smag. Vaniljesmag appellerer til næsten alle og er et "must" i en lang række fødevarer som kager, desserter, mejeriprodukter og drikkevarer. Vanilje er også en essentiel del af opskriften på chokolade, hvor vanilje fremhæver og afrunder smagen af kakaobønnerne, så den højtelskede chokoladesmag skabes. For at dække verdens efterspørgsel på vanilje må man derfor gå andre veje – enten ved at udvinde vaniljeekstrakt eller ved at trække på virksomheden Einar Willumsens store viden om smag.  

Eksperter i god smag

Hos Einar Willumsen i Brøndby er man eksperter i smag. I tæt samarbejde med fødevarevirksomhederne udvikler man her smag og smagsvarianter, der indgår i en lang række fødevarer. Einar Willumsens flavourister og smagseksperter arbejder tæt sammen med fødevareproducenter og udvikler lige præcis den smag, der er efterspørgsel på – både de klassiske og de nyskabende.

Det kan ske gennem udvinding af smagen fra naturlige råvarer, som for eksempel citroner, kaffe og vanilje, eller ved selv at fremstille og sammensætte de rette smagskomponenter.

Vaniljemolekyler i massevis 

Første led i processen i en aromaproduktion går som regel gennem en analyse af de enkelte molekyler og smagsstoffer, der udgør smagen. I vaniljens tilfælde er flere end hundrede molekyler med til at skabe smagen, men kun et udvalg af molekyler og smagsstoffer er nødvendige for at lave vaniljearoma – det vigtigste kaldes vanillin. Vaniljearomaen kan fremstilles kemisk ud fra stoffer, som eksempelvis lignin og guaiacol, som findes naturligt i træ og planter, eller ved hjælp af bioteknologi. Kemisk eller bioteknologisk fremstillet vaniljearoma anvendes i et utal af dagligdagsprodukter.

Inspireret af naturens vanilje

Hos Einar Willumsen kan smagseksperterne fremstille de essentielle smagsstoffer, som udgør vanilje, ved at efterligne præcis de samme molekyler, der indgår i naturlig vanilje. Den naturlige og den syntetiske vanillin har præcis samme molekylære struktur, så den ene er hverken mere eller mindre sund end den anden.

Herefter justeres smagen, så den passer til det, der er brug for – måske skal smagen være lidt tør, cremet eller med et strejf af bourbon. Det sker alt sammen med udgangspunkt i den naturlige vanilje i en blanding af videnskab, kreativitet og stor indsigt i smag.

Vanilje til flere - det prisvenlige alternativ 

Ud over at udvikle aromaer i laboratoriet udvinder de hos Einar Willumsen også ekstrakter fra vaniljestænger. Ægte vaniljeekstrakt, som typisk anvendes i dyre gourmetprodukter, er ca. 100 gange dyrere end flavouristernes vaniljeekstrakt, og derfor er mange af de produkter, man finder i supermarkedet fremstillet med vanilje fra smagseksperter som Einar Willumsens.

Einar Willumsen leverer dermed en fuld pallette af vaniljesmag – alt fra smagen af den eksklusive vaniljebønne til et prisvenlig vaniljealternativ, som gør, at alle forbrugere kan nyde den gode smag af vanilje, uden at vælte budgettet.

Prisen for naturlig vanilje er 100 gange højere end kunstigt fremstillet vanilje.