Beskæftigelse fra 2012 til 2016
Ingrediensbranchen beskæftigede mere end 8.300 fuldtidsansatte i Danmark i 2016. Beskæftigelsen har været svagt stigende siden 2012.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik
Ingrediensbranchen skaber attraktive arbejspladser over hele landet.
Antal virksomheder: 43 (33 %) Fuldtidsansatte: 4.922 (59 %)
Antal virksomheder: 11 (9 %)
Antal virksomheder: 24 (19 %) Fuldtidsansatte: 520 (6 %)
Antal virksomheder: 38 (29 %) Fuldtidsansatte: 2.242 (27 %)
Antal virksomheder: 13 (10 %)
Ingrediensbranchen beskæftigede mere end 8.300 fuldtidsansatte i Danmark i 2016. Beskæftigelsen har været svagt stigende siden 2012.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik
Ingrediensbranchen er en højproduktiv branche i vækst, som generer et stort overskud.
Produktiviteten i ingrediensbranchen er 1.3 mio. kr. per medarberjder, mens den gennemsnitlige produktivitet for den private sektor er 0.8 mio. kr. Ingrediensbranchen adskiller sig også som særligt højproduktiv i sammenhold med dansk industri generelt. Ingrediensbranchens BNP-bidrag udgjorde i 2015 10.4 mia. kr. Det svarer til ca. 0.5 pct. Af Danmarks samlede BNP på 2.027 mia. kr.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik og Statistikbanken.dk
Ingrediensbranchen omsatte for knap 36 mia. kr. i 2015. Omsætningen er samtidig vokset med knap 2 mia. kr. siden 2014. Det svarer til en stigning på over 5. pct. I løbende priser. Til sammenligning er omsætningen i fremstillingssektoren vokset med 2 pct. i samme periode.
Kilde: Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik
Ingrediensbranchen har i gennemsnit en overskudsgrad på 11,6 pct. Branchen klarer sig dermed bedre end resten af det danske erhvervsliv, der har en overskudsgrad på 7,7 pct.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik
Ingrediensbranchen er en eksportintensiv branche, hvor eksporten driver branchens vækst.
Ingrediensbranchen i Danmark eksporterede for knap 25 mia. kr. svarende til 70 pct. af den samlede omsætning i 2015. Eksporten er samtidig i stræk vækst med 5 % årlig vækst fra 2012 til 2015. Eksporten er også vokset mere end omsætningen, så ingrediensbranchens eksportintensitet har været stigende siden 2012.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik
På figuren nedenfor ses ingrediensbranchens eksport fordelt på varegrupper (2015). De sidste 10 % af eskporten udgør varer, der ikke kan kategoriseres inden for figurens seks varegrupper.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Danmarks Statistik.
Fx: Enzymer, kulturer, farvestoffer, vitaminer, fedtsyrer.
Fx: Planteolier og svinefedt.
Det er stoffer, der letter dannelsen af emulsioner og stabiliserer dem.
Fx: Valleproteiner, animalske proteiner, fiskemel.
Fx: Kartoffelmel, cellulose
Fx: Krydderier, aromaer, ekstrakter, essenser, salt.
Danmark har en global styrkeposition på ingrediensmarkedet.
Danmark står stærkt på de internationale markeder for ingredienser. Danmarks markedsandel af verdenshandlen med ingredienser er 4 gange så stor som Danmarks andel af verdenshandlen med alle varer. Ligeledes er Danmarks markedsandel af EU-handlen med ingredienser cirka tre gange så stor som for alle varer. Danmark har altså en international styrkeposition inden for ingredienser og står særligt stærkt uden for EU.
Kilde: DAMVAD Analytics på baggrund af Eurostat og UN Comtrade