Frugtbaserede føde- og drikkevarer

Frugtbaserede føde- og drikkevarer er en sektion i DI Fødevarer. Sektionen betjenes af en specialist, der yder branchespecifik interessevaretagelse og services. Vi arbejder blandt andet for at præge den lovgivning, der relaterer sig til disse produkter bl.a. frugtsaft- og marmeladedirektiverne.

Frugtbaserede føde- og drikkevarer har også et digitalt netværk, hvor kun medlemmerne har adgang.
Medlemmerne er virksomheder, der producerer eller handler med juice, saft, marmelade og andre produkter med samme råvaregrundlag, for eksempel frugtdrikke, læskedrikke og nektar samt frugtgrød, -sauce og -supper.

Medlemmer

Medlemmerne er: CO-RO A/S, Harboes Bryggeri A/S, Orkla Foods Danmark A/S, Orana A/S, Sunny Juice ApS, Rynkeby Foods A/S, Good Food Group A/S.

  1. Horisontal lovgivning i relation til de specifikke produkter

  2. Frugtsaftlovgivning

  3. Marmeladelovgivning

  4. Råvarepolitik: Frugter, bær, sukker

  5. Markedsudvikling

  6. Emballage

  7. Sundhed og klima

CEO netværk/ Forretningsudvalg

Se oversigten over CEO netværk/Forretningsudvalg her

Mark Hemmingsen, CEO
Rynkeby Foods A/S
Vestergade 30
5750 Ringe
Tlf: +45 6362 3200
E-mail: rynkeby@rynkeby.dk
Web: www.rynkeby.dk

Anne-Marie Navarro, EVP
CO-RO A/S
Holmensvej 11
3600 Frederikssund
Tlf: +45 4736 5100
E-mail: reception@co-ro.com
Web: www.co-ro.com

Jesper Roholm Friis, CEO
Good Food Group A/S
Herredsvej 30A
7100 Vejle
Tlf: +45 7941 5000
E-mail: goodfood@goodfood.dk
Web: www.goodfood.dk

Carsten Hänel, CEO
Orkla Foods Danmark A/S
Delta Park 45
2665 Vallensbæk Strand
Tlf: +45 4358 9300
E-mail: forbrugerservice@orklafoods.dk
Web: www.orkla.dk

Sekretær
Gitte Hestehave, Seniorchefkonsulent
DI Fødevarer
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
Tlf: +45 3377 3403
E-mail: gh@di.dk

Fakta

Fakta om frugtsaft og juice

Hvad er frugtsaft?
Frugtsaft fremstilles af frugter og bær, der presses. Betegnelsen frugtsaft er en forbeholdt betegnelse, der kun må bruges for produkter, der lever op til frugtsaftbekendtgørelsen.

Frugtsaft kan fremstilles ud fra koncentreret frugtsaft – altså hvor man har fjernet noget af vandet lige efter presning. Den mængde vand, der er fjernet, må tilbageføres. Hvis saften er fremstillet fra koncentrat, skal det fremgå af varebetegnelsen.

Saft, der er fremstillet af visse bær, kan godt smage meget surt og stærkt - f.eks. solbær, ribs, kirsebær, jordbær og hindbær. Disse safter kalder man ofte sure safter. Det er tilladt at tilsætte sukker og evt. vand og kalde produkterne for ”sød saft”.

Hvad er juice?
Juice er frugtsaft, som er drikkelig i naturlig tilstand – altså hvor saften ikke er for sur og stærk til at kunne drikkes uden tilsætning af vand og sukker. Det er f.eks. frugtsaft fra appelsiner og æbler.

Juice kan også fremstilles ud fra koncentreret juice, hvor man tilbagefører det vand, som er fjernet efter presning. Vandet fjernes fra frugtsaften bl.a. for at lette transporten over lange afstande - mange frugter stammer jo fra f.eks. Brasilien eller Florida. Hvis juice er fremstillet ud fra koncentrat, skal det fremgå af varebetegnelsen.

Juice har et højt naturligt indhold af sukker – det er frugtsukker, som kommer fra selve frugten. Frugtsukker har samme kalorieindhold som almindeligt hvidt sukker. Mængden af frugtsukker og dermed kalorieindholdet i frugtsaft svarer til mængden af sukker og kalorieindhold i en typisk sukkersødet læskedrik, sodavand eller lemonade.

Hvad er æblemost?
Æblemost er en dansk betegnelse for æblejuice. Det betyder, at der i praksis ikke forskel på æblejuice og æblemost. Hvis æblemosten er fremstillet af koncentrat, skal det fremgå af mærkningen.

Hvad må man tilsætte frugtsaft og juice?
Det er tilladt at tilsætte få tilsætningsstoffer til frugtsaft og juice, men alle ingredienserne skal mærkes i ingredienslisten. Frugtsaft må kun tilsættes yderligere sukker, hvis det fremgår, at det er en ”sødet saft”. Dette produkt må altså ikke kaldes for juice.

Frugtsaft må tilsættes en begrænset mængde tilsætningsstoffer, jf. EU’s positivliste, hvilket primært er nogle syrer. Til ananas- og passionsfrugtsaft må der yderligere tilsættes pektiner, og til sød eller sødet saft må der tilsættes nogle konserveringsstoffer.

Hvad er frugtnektar?
Frugtnektar er frugtjuice tilsat vand. Det er desuden tilladt at tilsætte sukker og/eller honning. Der er krav til mindsteindhold af frugtsaft, der varierer afhængig af hvilken frugt, det drejer sig om.

Relevant lovgivning
- Europa- Parlamentets og Rådets direktiv 2012/12/EU af 19. april 2012 om frugtsaft og visse lignende produkter bestemt til konsum

- Kommissionens direktiv 2009/106 af 14. august 2009 om ændring af Rådets direktiv 2001/112/EF om frugtsaft og visse lignende produkter bestemt til konsum

- Bekendtgørelse nr. 1370 af 9. december 2013 om frugtsaft m.v.

- EU positivliste – fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer

Fakta om marmelade, syltetøj og frugtgelé

Hvad er marmelade?
Marmelade er en blanding af frugt og/eller frugtpuré*, sukker og vand med en geléagtig konsistens, hvilket kan opnås ved tilsætning af geleringsmidler, f.eks. pektin. Marmelade af citrusfrugter, f.eks. appelsiner, kan fremstilles af hele frugter, der er skåret i stykker.

Marmelade er en forbeholdt betegnelse, og der er to typer – ”marmelade” med 35 % frugt (dog med 25 % frugt for ribs, solbær, hyben m.fl.) og ”marmelade ekstra” med 10 % mere frugt i. Marmelade fremstillet af citrusfrugter (f.eks. appelsiner, citroner m.v.) behøver kun at have et frugtindhold på 20 %.

Marmelade i Danmark fremstilles med et lavere sukkerindhold end mange udenlandske produkter. Det betyder, at dansk marmelade ikke er så sød i smagen, og at den oftest er mere blød. Marmelade fremstillet i Danmark har typisk et sukkerindhold på 45 – 55 %. Den mængde sukker er ikke tilstrækkelig til, at produkterne kan holde sig uden brug af konserveringsmidler.

Hvad er syltetøj?
Syltetøj er en dansk betegnelse og består af en blanding af frugt, der indeholder hele frugter, stykker af frugter og/eller frugtdele, sukker og vand med en passende tyktflydende konsistens. Frugtindholdet er det samme som i marmelade ekstra.

Hvad er gelé?
Gelé er en blanding af saft og/eller vandigt udtræk af frugt og sukker med tilstrækkelig geléagtig konsistens. Gelé fremstilles som marmelade også som henholdsvis ”gelé” og ”gelé ekstra”, og frugtsaftmængden må ikke være under den mængde, der er fastsat for henholdsvis marmelade og marmelade ekstra.

Navnet gelé kan også anvendes for andre produkter, der som sædvanligvis betegnes gelé, f.eks. fremstillet af vin, krusemynte eller ekstrakt af rosenblomsterblade.

Både marmelade, syltetøj og gelé må tilsættes de tilsætningsstoffer, der er angivet i Positivlistens gruppe 4.3.4. Desuden må der bl.a. tilsættes krydderier, nødder, spiritus, og vanilje.

Definitioner
*Frugtpuré er den spiselige del af hele frugten, som evt. er skrællet eller befriet for kerner, og som er pureret ved sining eller lignende.

Relevant lovgivning
- Rådets direktiv 2001/113/EF af 20. december 2001 om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme bestemt til konsum samt Rådets direktiv 2004/84/EF om ændring af direktiv 2001/113/EF

- Bekendtgørelse nr. 838 af 10. oktober 2003 om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme m.v.

- Positivlisten – fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer

Fakta om smoothies

Hvad er smoothie
Smoothie er et fantasinavn for kolde, blendede drikke, der typisk fremstilles af frugt og/eller grøntsager og evt. blandet med juice, mælk, yoghurt, is, sukker, honning, kaffe, te, chokolademælk m.m. En smoothie kan også fremstilles uden indhold af frugt.

Da navnet smoothie ikke er en varebetegnelse, betyder det, at fantasinavnet skal suppleres med en decideret varebetegnelse, der giver forbrugeren en klar opfattelse af, hvilken fødevare, der er tale om.

En smoothie kan godt være en frugtsaft/juice. hvis den er fremstillet fra 100 % frugt, der er presset og derefter tilbageført frugtpulp. Derved kan frugtsaften få en ”smooth” konsistens, der berettiger til brug af fantasinavnet smoothie samt varebetegnelsen frugtsaft eller juice.

Relevant lovgivning
- Bekendtgørelse nr. 1308 af 14.12 2005 om mærkning m.v. af fødevarer

Gitte Hestehave

Gitte Hestehave

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3403
  • Mobil +45 2060 6993
  • E-mail gh@di.dk