03.10.18 DI Fødevarer Nyheder

DI Fødevarer arbejder for "Fairness for all"

Medlemsstaterne og Europa-Parlamentet er uenige om et direktivforslag, der skal dæmme op for urimelig handelspraksis.

I foråret præsenterede EU-Kommissionen et direktivforslag, der skal begrænse ”Unfair Trading Practices” i fødevarekæden. I denne uge har medlemsstaterne i Rådet og Europa-Parlamentet fastlagt deres forhandlingspositioner i forhold til forslaget. Både Rådet og Parlamentet støtter forslaget. Men man er uenige om ét væsentligt punkt. For mens Rådet ønsker at fastholde direktivforslagets begrænsning til udelukkende at omfatte små- og mellemstore virksomheder på leverandørsiden, så ønsker Parlamentet, at direktivet skal omfatte alle aktører i kæden – uanset størrelse.

Unfair er unfair
DI Fødevarer støtter direktivforslaget. Men vi mener også, at det skal gælde for alle virksomheder. Urimelig handelspraksis er urimelig uanset størrelsen på den virksomhed, der rammes. Det er svært at se logikken i, at forslaget for eksempel ikke omfatter større fødevareproducenter, der udsættes for urimelig handelspraksis fra endnu større detailhandelskæder. Fødevareværdikæden hænger sammen. Lige fra den mindste landmand til den største detailhandelskæde og indkøbsalliance. Urimeligheder i ét led kan forplante sig til hele kæde.

Næste skridt
Selv om Rådet nu har fastlagt sin forhandlingsposition, er det værd at bemærke, at der har været uenighed blandt medlemsstaterne i forhold til, om forslaget skulle omfatte hele kæden. Næste skridt er, at Parlamentet formelt skal godkende deres position ved en planarsamling den 22. oktober, hvorefter forhandlingerne kan indledes. DI Fødevarer vil fortsat, sammen med vores europæiske organisation FoodDrinkEurope, arbejde for, at direktivforslaget vil komme til at betyde ”Fairness for all”. 

Lars Zøfting-Larsen

Lars Zøfting-Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3013
  • Mobil +45 4059 0339
  • E-mail lzl@di.dk

Relateret indhold