11.10.18 DI Fødevarer Nyheder

Rejsende fra Sjælland køber i høj grad slik og chokolade i Sverige

Spørger man befolkningen på Sjælland, hvorfor de tager til Sverige, svarer den største andel, at hovedårsagen er indkøb. Det er i høj grad slik og chokolade, der trækker, grundet den store prisforskel på søde sager mellem Danmark og Sverige, viser en svensk rapport om grænsehandelen i Øresundsregionen. En væsentlig del af denne forskel skyldes uden tvivl, at man i Danmark har afgift på slik og chokolade, men det har man ikke i Sverige.

Det ses på figuren, at hele 44 pct. af de rejsende fra Sjælland har købt slik eller chokolade under et ophold i Sverige. I over halvdelen af tilfældene angiver forbrugerne, at de målrettet søger det svenske marked til indkøb af netop disse varer, fordi priserne er langt lavere end herhjemme. Det vurderes, at danskerne kan spare over 30 pct. ved at købe fredagsslikket på den anden side af broen. Dertil kommer valutaforskellen mellem danske og svenske kroner, som har øget danskernes købekraft de sidste par år.

Ud over et momsniveau på kun 12 pct., er årsagen til, at slik og chokolade sælges billigere i Sverige, primært, at de ikke er afgiftsbelagt som herhjemme. Rejsende fra Sjælland bidrager årligt med 5,8 mia. svenske kroner, hvoraf mere end en femtedel går til dagligvarer, herunder slik og chokolade.

Du kan læse den svenske rapport her.

Relateret indhold