02.10.18 DI Fødevarer Nyheder

Usikkerheder præger fødevarebranchens forventninger

Nyt konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik viser, at den danske industri skruer ned for forventningerne i september måned. Fødevarebranchen følger den generelle tendens. Færdigvarelagrene vokser og forventningerne til eksportordrebeholdningen falder.

Industriens sammensatte konjunkturindikator falder fra 5 i august til -1 i september. DI Business skrev i går, at det i høj grad skyldes et fald i forventningerne til eksporten samt meget store færdigvarelagre. Samme generelle tendenser gør sig gældende i fødevarebranchen, og de faldende forventninger i september kan være udtryk for et mere usikkert 4. kvartal af 2018.   

 

Kilde: Danmarks Statistik

Fødevarebranchens forventninger til produktion og samlet ordreindgang i årets 3. kvartal var ellers positiv, da virksomhederne blev spurgt ind til det aktuelle kvartal i juli måned. Her steg indikatoren for den samlede ordreindgang fra 11 i 2. kvartal til 14 i 3. kvartal. Ligeledes steg indikatoren for virksomhedernes produktion markant fra -11 i 2. kvartal til 3 i 3. kvartal. Indikatoren udtrykker forskellen mellem virksomheder, der ser henholdsvis positivt og negativt på det aktuelle kvartal. Med en række ubekendte faktorer som tørkens reelle betydning, Brexit-forhandlinger, Trumps uforudsigelige handelspolitik og ugunstige valutakurser, så er det svært at spå om forventningerne, når Danmarks Statistik igen spørger fødevarevirksomhederne i oktober.

Du kan finde alle tallene fra Danmarks Statistik her.

Relateret indhold