19.12.18 DI Fødevarer Nyheder

Det spiser europæerne i 2030

I år 2030 vil EU's forbrugere spise både mindre sukker, oksekød, svinekød og mælk, end de gør i dag. Til gengæld vil man i højere grad kunne finde fjerkræ samt plantebaserede proteiner i de europæiske køleskabe. Samtidig vil forbrugerne fortsat stille højere krav til deres føde- og drikkevarer. Dette er blandt hovedpointerne i en ny rapport fra EU-Kommissionen om fremtidsudsigterne for fødevareproduktion og -forbrug i 2030.

I år 2030 vil forbruget af sukker, oksekød, svinekød og mælk blandt befolkningen i EU være faldet sammenlignet med forbruget i 2018. Til gengæld forventes en stigning i forbruget af fjerkræ samt plantebaserede proteiner. Derudover vil der også være en stigning i EU’s eksport af mejeriprodukter. Dette er blandt hovedpointerne i en rapport fra EU-Kommissionen om fremtidsudsigterne for fødevareproduktion og -forbrug, der også konkluderer, at forbrugerne fortsat vil stille højere krav til fødevarerne. Udviklingen frem mod 2030 resulterer i fremdrift for produkter med merværdi samt et skift i efterspørgslen inden for fødevarekategorierne.

Særligt på kødområdet vil præferencerne gennemsnitligt for befolkningen i EU ændre sig. I 2030 forventes det, at forbruget af oksekød og svinekød har oplevet et fald svarende til henholdsvis 600 gram og 800 gram per person om året. Derimod forventes forbruget af fjerkræ at være steget med 700 gram. Denne udvikling er afspejlet på figuren, der også viser, at svinekød fortsat er det mest populære kødvalg.

Foto: Europa-Kommisionen

Internt i EU forventes mælkeforbruget at være mindre i 2030 sammenlignet med i dag. Derimod er blandt andet befolkningstilvæksten i Afrika og en ny handelsaftale med Japan med til at drive en blomstrende eksport. Det er især ost, smør og skummetmælkspulver, der vinder frem på det globale marked.

Derudover forventes sukkerforbruget at være faldet med 5 pct. sammenlignet med i dag, mens efterspørgslen stiger på afgrøder med højt proteinindhold, såsom kikærter, sojabønner mv.

Find hele rapporten her.

Ane Cathrine Holst Merrild
Skrevet af:

Ane Cathrine Holst Merrild

Relateret indhold