28.06.18 DI Fødevarer Nyheder

Danmark ligger til klar sejr over Kroatien i fødevaresamhandel

Danmark har spillet sig videre ved VM i Rusland, og i den forestående ottendedelsfinale skal Danmark møde Kroatien. I DI Fødevarer undlader vi at vurdere landsholdets sportslige chancer på banen og har i stedet set nærmere på fødevaresamhandlen mellem Kroatien. Her ligger Danmark med et stort overskud til en sikker sejr.

Til stor glæde lykkedes det tirsdag de danske fodboldherrer at spille sig videre fra gruppespillet ved VM i Rusland efter at have sikret sig 2. pladsen i gruppe C. Landsholdet skal derfor i ottendedelsfinalen møde Kroatien, som vandt gruppe D.

Hvor store fodboldherrernes chancer er på grønsværen mod Kroatien, overlades til kyndige fodboldeksperter at vurdere. I stedet har vi i DI Fødevarer set nærmere på Danmarks fødevaresamhandel med Kroatien, og her ligger Danmark til en klar sejr.

Ifølge tal fra Danmarks Statistisk udenrigshandelsstatistik eksporterede branchen i 2017 for knapt 136 millioner kroner til Kroatien, svarende til blot cirka 0,1 procent af branchens samlede vareeksport. Eksport af levende dyr og kød samt kødprodukter er med samlet 71 procent de to klart største vareeksportgrupper. Omvendt var importen af landbrugs- og fødevarer fra Kroatien sidste år blot 4,7 millioner kroner, hvilket giver Danmark et samhandelsoverskud med Kroatien på godt 131 millioner kroner.

Eksporten til Kroatien faldt fra 2008 til 2013 blandt andet som følge af den globale økonomiske krise, som lagde en generel dæmper på global samhandel. Fra 2014 og frem har eksporten til Kroatien udvist en stigende tendens, som formentlig delvist kan tilskrives Kroatiens optagelse i EU fra 1. juli 2013. I den forbindelse blev Kroatien som medlemsstat også en del af det indre marked, hvorved mange handelshindringer blev fjernet, og det generelt blev lettere at eksportere til landet. Der er derfor gode muligheder for fremtidig eksportvækst til Kroatien for danske fødevarevirksomheder.

Skrevet af
Frederik Pilebæk Lock

Relateret indhold