14.06.18 DI Fødevarer Nyheder

Fødevareeksporten gik tilbage i april

Efter at tilbagegangen i fødevareeksporten blev vendt til vækst i februar og marts, bød april på tilbagegang i branchens eksport. Tilbagegangen følger en generel tilbagegang i dansk vareeksport. En styrkelse af den danske krone bærer en del af ansvaret.

Måneders tilbagegang i føde- og drikkevareeksporten blev i februar og marts vendt til vækst. Denne tendens fortsatte dog ikke i april. Nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik viser, at branchens eksport faldt 2 procent fra marts til april. I forhold til april sidste år var eksporten i april i år 4,3 procent lavere. I årets første fire måneder er eksporten faldet 2,5 procent i forhold til samme periode sidste år.

Tilbagegangen i føde- og drikkevareindustrien følger en generel tilbagegang i både eksporten og importen af varer i april på tværs af brancher. Den samlede danske vareeksport faldt 2 procent i april og var i årets fire første måneder 0,9 procent lavere end tilsvarende periode sidste år.

Nedgangen i eksporten og importen er til trods for, at verdensøkonomien har bevæget sig ind i en reel højkonjunktur. En del af nedgangen i eksporten kan dog forklares med fortsatte priseffekter fra valutakurserne. Kronen er fortsat styrket i forhold til valutaer på vigtige eksportmarkeder, såsom den amerikanske dollar, kinesiske yuan renminbi, japanske yen, den norske og svenske krone. Det lægger fortsat en dæmper på eksporten, da en styrket dansk krone gør danske varer dyrere på disse markeder.

Læs mere om eksporttallene i DI Business her

Relateret indhold